Vláda projedná financování doprovodných staveb k dálnici D3

14.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Vláda se bude ve středu zabývat financováním doprovodných staveb k výstavbě chybějící středočeské části dálnice D3. Na čtveřici staveb, které souvisí s výstavbou středočeského úseku, navrhuje ministerstvo dopravy z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury vynaložit 3,15 miliardy korun. Zhruba 1,8 miliardy přitom má připadnout na výstavbu takzvané Vestecké spojky a necelá miliarda na vybudování mimoúrovňového křížení s dálnicí D1. Vyplývá to z materiálu ministerstva dopravy.

O potřebě vybudovat doprovodné stavby v co nejkratším termínu hovořila už koncem minulého měsíce hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Kromě zmíněné Vestecké spojky a křížení s dálnicí D1 patří mezi uvedené doprovodné stavby rovněž obchvat Jesenice a severní obchvat Jílového.

Středočeská část D3 povede z Prahy přes Jílové u Prahy, Hostěradice, Václavice, Voračice a napojí se na již postavenou část dálnice u Nové Hospody na Táborsku. Cena více než 58 kilometrů nové dálnice včetně deseti mimoúrovňových křižovatek a 6,9 kilometrů tunelů vychází podle odhadu ministerstva dopravy na 44,05 miliardy korun při dnešních cenách. Spolu s dálničními přivaděči, které jsou rovněž započítány do celkové ceny stavby, je délka komunikace 71,5 kilometrů. Hotová by měla být v roce 2030.

cfr mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK