Pilný sdělí vládě průběžné výsledky kontrol cen másla

10.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Ministr financí Ivan Pilný (ANO) seznámí na středečním jednání vládu s průběžnou zprávou o probíhajícím šetření ohledně vývoje cen másla a čerstvé smetany. Kompletní výsledky ale nelze očekávat dříve než na konci října. Důvodem je velký počet firem, které je potřeba oslovit, a objem dat k analýze. Na dotaz ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí. Analýzu k vývoji rostoucích cen másla si vyžádal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

MF v souvislosti s tím na konci září vyzvalo Specializovaný finanční úřad, aby zkontroloval zvýšení ceny u tuzemských producentů másla i u hlavních obchodníků na maloobchodním trhu. Cílem kontroly bude posoudit oprávněnost zdražení másla kvůli růstu nákladů, zjistit změny v objemech dodávek z Česka a z dovozu a také případné odlišnosti cen podle původu másla. Podle prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana to bude znamenat vyšší administrativní nároky na producenty, přesto s kontrolou souhlasí.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) souvisí rostoucí cena másla s tím, že na globálním trhu se potkala vyšší poptávka s nedostatkem suroviny k výrobě másla. Na ukončení režimu mléčných kvót v EU navázala mléčná krize, kdy klesla výroba mléka v EU i Austrálii či na Novém Zélandu, což jsou hlavní světoví producenti. Naproti tomu Čína letos zvýšila poptávku po másle i mléčných výrobcích.

Ministr již dříve uvedl, že za zvýšení ceny můžou částečně obchodní řetězce, které si z másla nechávají až polovinu peněz. Nemusí však jít pouze o obchodní řetězce, ale i o další přeprodej mezi mlékárnami a finálním prodejem. Podle obchodníků ale řetězce za drahé máslo nemůžou.

V ČR se za letošních prvních šest měsíců výroba mléka snížila o 1,8 procenta na 1,495 miliardy litrů. Produkci kromě Vysočiny zvýšili už jen farmáři na jihu Moravy, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Cena másla je v současnosti přitom v přepočtu na průměrnou mzdu nižší než na počátku 90. let minulého století. Na druhou stranu je ovšem dražší než například v roce 2013. V roce 1989 si bylo možné za průměrnou výplatu koupit 371 kostek másla, v roce 1991 to bylo jen 189 kostek a v roce 2013 pak 698 kostek másla. Dnes lze za průměrnou výplatu koupit 489 kostek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK