Téměř 200 zaměstnanců protestovalo proti vedení firmy CommScope

19.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Modřice 19. října (ČTK) - Téměř 200 lidí dnes protestovalo proti svému zaměstnavateli CommScope v Modřicích u Brna. Nelíbí se jim vysílání do sesterské firmy bez jejich souhlasu. Zhruba 270 zaměstnanců skončí ve firmě ke konci roku, protože výroba jedné z divizí se přesune do Číny. Protože už je pro ně málo práce, rozhodlo vedení, že budou pracovat ve firmě ADC v Brně-Slatině, řekl ČTK předseda odborů ve firmě Valér Mikolaj.

Firma podle něj argumentuje tím, že zaměstnanci ve smlouvě podepsali souhlas s vysíláním na pracovní cesty. S tím Mikolaj nesouhlasí - jde podle něj o pronajímání zaměstnanců a obcházení pravidel pro agenturní zaměstnávání. Z vedení firmy na dotazy ČTK nikdo nereagoval, nikdo nepřišel ani na protestní mítink.

Odboráři chtěli po vedení podniku, aby jako kompenzaci za vysílání do Slatiny dostali k odstupnému navíc ještě trojnásobek průměrné mzdy, což vedení neakceptovalo. Odbory budou proto znovu usilovat o společné jednání i o to, aby vedení požadavek nakonec splnilo. \"Do budoucna hrozí, že i ti zaměstnanci, kteří v podniku zůstanou, budou při nedostatku práce vysíláni do Slatiny. Chceme, aby se tak dělo se souhlasem zaměstnanců a za předem jasně stanovených podmínek,\" řekl Mikolaj. Slatinská firma ADC aktuálně shání 140 lidí do výroby.

Dnešní protest se konal po pracovní době na volném travnatém prostranství naproti závodu. \"Vedení nám neumožnilo jej uskutečnit na parkovišti. A odmítlo uvolnit na mítink zaměstnance odpolední směny bez náhrady mzdy,\" uvedl Mikolaj.

Výrobce antén funguje v Modřicích od roku 2003. Před dvěma lety výrobu výrazně rozšířil, jenže nenašel dost zákazníků, i proto výrobu přesouvá do Číny. Loni hospodařila firma s tržbami 2,6 miliardy korun a ztrátou přes 75 milionů korun. Mikolaj uvedl, že problémy začaly letos po výměně managementu. \"Do té doby jsme měli velice korektní vztahy a zaměstnanci byli spokojení,\" uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK