Lastit se stal stoprocentním vlastníkem sklárny Ajeto v Lindavě

23.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový Bor (Českolipsko) 23. října (ČTK) - Společnost Lasvit se dnes stal stoprocentním vlastníkem sklářské firmy Ajeto Glass Craft v Lindavě na Českolipsku. Lasvit držel od roku 2012 ve firmě menšinový desetiprocentní podíl. Ve firmě vyráběl řadu svých produktů a dnešní transakce je logickým vyústěním dlouholetého vývoje. Lasvit tím v Česku získal další výrobní kapacity a do lindavské sklárny se chystá investovat a rozšířit její kapacity, sdělila ČTK mluvčí Lasvitu Jitka Plchová.

Umělecká sklárna Ajeto získala mimo jiné prestižní ocenění Firma roku 2014. Zaměstnává kolem 50 lidí a ročně uskuteční zakázky zhruba za 55 milionů korun. Kolem 90 procent produkce míří do ciziny, hlavně do USA, Itálie, Německa a zemí Beneluxu. Stále více vyváží firma i do Asie. Uměleckým ředitelem sklárny byl dlouhá léta architekt a designér Bořek Šípek. Lasvit odkoupil vlastnické podíly Petra Novotného a Libora Lafaly a chce ve výrobě pokračovat a dál areál otevírat i turistům.

\"Plánujeme investovat jak do provozu sklárny, tak i do objektu Sklářské stodoly. Chtěli bychom například rozšířit kapacity sklárny v oblasti chlazení či tzv. fusingu, což je technika spékání a tvarování skla. Zaměstnanci i návštěvníci se pak mohou těšit také na investice do samotného areálu, kterému se pokusíme dát ještě inspirativnější kabát,\" komentoval dnešní krok viceprezident Lasvitu Michal Hošek.

Sklářská společnost Lasvit zaměstnává zhruba 350 lidí, roční obrat má přes miliardu korun. Skleněné plastiky a svítidla dodává do celého světa, známé jsou ale i trofeje, které Lasvit dodává pro slavný cyklistický závod Tour de France nebo pro filmové ceny Český lev. \"Misí naší společnosti je stát se tou nejinspirativnější sklářskou firmou na světě. Koupí sklárny Ajeto jsme se našemu cíli významně přiblížili,\" komentoval koupi lindavské sklářské společnosti prezident a zakladatel Lasvitu Leon Jakimič. jeho firma patří v regionu k významným zaměstnavatelům a chce podle něj konsolidovat výrobu na Novoborsku, a proto tam směřuje také své investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK