Bezpečnost plateb na internetu se zvýší, Zeman podepsal zákon

24.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Bezpečnost plateb na internetu i práva uživatelů platebních služeb se zvýší. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal zákon o platebním styku, z něhož to vyplývá. ČTK to oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Norma také zavádí regulaci moderních postupů placení prostřednictvím mobilních nebo internetových aplikací.

Zákon posiluje práva uživatelů platebních služeb například tím, že v případě ztráty nebo zneužití karty snižuje uživateli limit odpovědnosti za ztrátu z neautorizované transakce z nynějších 150 na 50 eur, tedy zhruba 1300 korun. Dále norma umožňuje lidem získat informace ze všech svých platebních účtů prostřednictvím jediné aplikace. Podle vlády to má umožnit klientům, aby lépe řídili a plánovali rodinné finance.

Zákon také zavádí regulaci moderních způsobů placení prostřednictvím mobilních nebo internetových aplikací. Tyto aplikace dávají vyšší záruku, že se platba uskuteční, a obchodník tak bude moci již v okamžiku zadání platebního příkazu expedovat zboží nebo poskytnout službu, uvedl již dříve ministr financí Ivan Pilný (ANO).

V případě bezpečnosti internetových plateb návrh zákona zavádí takzvané silné ověření při autentizaci platby. To se uskuteční při zadání platební transakce, kde bude vyžadována kombinace alespoň dvou způsobů ověření. Jedním jsou údaje známé uživateli, druhým například využití mobilního telefonu nebo biometrické údaje, tedy otisk prstu nebo selfie (autoportrét). Požadavek na silné ověření se dostává do zákona nově. Dosud jde jen o doporučení Evropského orgánu pro bankovnictví, které ale řada bank už dnes používá.

Zákon také nově upravuje blokaci peněz při platbě kartou. Nově bude možné například při použití samoobslužné čerpací stanice či při rezervaci hotelu zablokovat jen takovou částku, ke které dal uživatel souhlas. Jakmile se banka dozví skutečnou útratu, bude muset blokaci zrušit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK