Zlaté české ručičky rozvíjejí internet věcí

04.11.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Víte, co je internet věcí? Jak nám ulehčí život? Čeho se bude týkat? Jaké jsou ve světě trendy? A které značky udávají směr nového vývoje technologií?

Internet věcí

Internet věcí neboli IoT (Internet of things) je zavádění automatizovaných systémů, které propojují různé přístroje, zařízení a čidla a vyhodnocují získaná data. V dnešní době je jedním z hlavních trendů v digitalizaci a automatizaci průmyslu, energetiky, dopravy, zdravotnictví, provozu měst a obcí i domácností. 

IoT vám tedy umožní lepší využití technologií pro pohodlnější a efektivnější využívání věcí. Takže si na dálku budete moci vychladit víno ve vaší vinotéce, seřídit světla a televizi tak, aby vám nekazily zážitek z fotbalu, Hry o Trůny, či Titanicu. Zapnutí topení na dálku je již standardem. V budoucnu se budeme probouzet do vůně ranní kávy, kterou nám kávovar automaticky přichystá, protože se naučí, že 10 minut po zadrnčení budíku máme rádi kávu. Televize nám automaticky zapne hokejové výsledky NHL z předešlé noci, či nachystá začátek oblíbeného raníčku vaší ratolesti. Dále si cestou do práce zdřímneme v autě, které nás probudí po zaparkování. Pokud zapomeneme koupit dárek, tak nám ho do pár desítek minut doručí dron. Máme se tedy na co těšit. A jak vypadají české nápady v dnešní době? 

Zlaté české ručičky 21. století

Česká republika patří z hlediska zavádění internetu věcí mezi nejpokrokovější země střední a východní Evropy. Rozšířenost IoT v českém prostředí hodnotí analytik společnosti IDC Milan Kálal: „Podle našeho letošního průzkumu internet věcí využívá 16 % českých podniků, 14 % realizuje nebo plánuje pilotní projekty a 20 % zavedení IoT zvažuje. Polovina dotázaných navíc internetu věcí přikládá strategický význam,“ říká analytik společnosti IDC Milan Kálal, který vede výzkumný program. Nejčastěji se v současné době internet věcí v ČR užívá ke sledování nákladní přepravy, řízení výroby a správě podnikových prostředků. Rostoucí míru využití pozorujeme i u osobní automobilové dopravy, chytrých domácností nebo inteligentních rozvodných sítí.“ 

Nejlepší IoT projekty byly nedávno vyhlášeny na konferenci IDC IoT Forum. Nejlépe byly hodnoceny zejména tyto 3 projekty:

  1. REKOLA - bezstanicový systém sdílených růžových kol s více než 30 000 uživateli, který úspěšně funguje v šesti městech: Praze, Brně, Českých Budějovicích, Olomouci, Teplicích a Kladně. Kola lze vyhledávat a půjčovat pomocí mobilní aplikace a vracet kdekoli v „růžově zóně“. Celý systém a jeho provoz je několikanásobně levnější než tradiční stanicové městské systémy sdílení jízdních kol.
  2. Kolínská chytrá klíčenka - dětem nahrazuje peněženku, různé platební a identifikační karty a přístupové čipy. Chytrá technologie šetří čas a náklady, a navíc přirozeně vzdělává a prakticky připravuje děti na budoucnost včetně zodpovědného přístupu k financím.
  3. Projekt ProBee - je komplexní systém elektronického monitorování stavu včelstev. Naměřené fyzikální veličiny dokáže s pomocí softwarového systému hloubkového učení analyzovat a zjistit problémový stav včelstva. Včelař má tedy možnost včas zasáhnout a problém v zárodku vyřešit.

Trendy v oblasti vývoje nových technologií

IoT jde ruku v ruce s trendem postupného zavádění automatizací a robotizací běžných činností. Pro nás je již normální, že za nás vysaje vysavač sám, či za nás auto samo zaparkuje. Rovněž se testuje i samořížení automobilů, kamionů i vlaků. Také se u nás experimentuje s donáškou pomocí dronů. Inteligentní domácí spotřebiče se naučí našim návykům a budou predikovat naše chování.  A že se nejedná o hudbu vzdálené budoucnosti si můžeme ukázat na vývoji samořiditelných aut - První samořiditelná Tesla by měla být dostupná pro veřejnost už v roce 2018. Následovat bude Volkswagen v roce 2019. Audi plánuje, že představí samořiditelné auto do roku 2020. A nakonec přijde bavorské BMW v roce 2021. Uvidíme ale, jestli se nejedná o unáhlené a optimistické závěry. Nicméně testování již čile probíhá napříč automobilkami.

Ale pojďme zpět do našich luhů a hájů, kde IoT začínají využívat pojišťovny k předcházení pojistných událostí -  například pojišťovna Direct zavádí senzory, které budou chránit naši domácnost před zloději, ohněm i vodou. Výhody těchto senzorů komentuje ředitel společnosti Direct Pavel Řehák takto: "Reagují na vodu a na pohyb a budou propojené s volně dostupnou aplikací na chytrém telefonu. Lze se tedy zabezpečit proti vytopení i vykradení." Senzory se budou instalovat bez stavebních úprav a měly by vydržet bez údržby 5 až 6 let. Bude možné si k nim objednat i různou úroveň služeb – od klasického krytí škod až po SMS varování nebo zásah odborníků. Další velkou novinkou, která nám ulehčí život jsou 3D tiskárny. Již nyní začínají být dostupné pro firmy i domácnosti a v budoucnu by měly být pevnou součástí většiny domácností. 3D tiskárny nám ušetří čas i cestovní náklady, a díky nic si budeme moci vytisknout vše - od stavebnice pro děti po sochu Tyranosaura.


Čtěte také:

Kdo ovládne auto? Elektřina, či vodík

Němci vyvíjí náhradu lithiových baterií

USA zařadili ČR na seznam příjemců vyspělé technologie


Které značky určují trendy

Globální značky, které určují v IoT trendy jsou Amazon, IBM, T-Mobile, Apple, Google, Microsoft a mnoho dalších. Nezanedbatelná je role startupů, které v tomto sektoru mají velký potenciál. IoT začíná být jedno z nejrychleji rostoucích odvětví, což z něj dělá velké lákadlo pro investory. Již v roce 2020 by IoT mohl tvořit až 6 % globální ekonomiky. Takže buďme připraveni, že IoT zřejmě bude i nadále pronikat do našeho života.

 

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU