Nezaměstnanost klesla na 3,6 procent, snížit se má i v listopadu

08.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Nezaměstnanost v ČR v říjnu klesla na 3,6 procenta ze zářijových 3,8 procenta. Uchazečů o práci bylo zhruba 271.000. Méně jich bylo naposledy v prosinci 1997. Informoval o tom dnes Úřad práce. Podle analytiků nezaměstnanost klesne také v listopadu a stoupne až koncem roku kvůli konci sezonních prací. Zaměstnavatelé nyní nabízejí zhruba 210.000 volných pracovních míst.

Z jednotlivých regionů si nadále drží nejnižší nezaměstnanost Plzeňský kraj s 2,3 procenta. Nejvyšší je podíl nezaměstnaných stále v Moravskoslezském kraji s 5,6 procenta. V Praze je míra nezaměstnanosti 2,5 procenta. Z okresů je nejnižší nezaměstnanost opět na Rychnovsku s 1,2 procenta, nejvyšší opět na Karvinsku i navzdory poklesu ze zářijových 8,9 procenta na nynějších 8,4 procenta.

Podle analytiků je za vývojem především dobrý výkon ekonomiky, jejíž růst by mohl dosáhnout až pěti procent. Někteří se ale domnívají, že takto nízká nezaměstnanost je brzdou dalšího růstu ekonomiky, protože firmy se potýkají s nedostatkem pracovní síly. \"Výsledný tlak směrem k vyššímu růstu mezd se promítá také do inflačních tlaků a vede k potřebě zpřísnit měnovou politiku,\" uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Firmy nedostatek lidí řeší například pomocí agenturních pracovníků. Postupuje tak i společnost Koh-i-noor Hardmuth, která v Českých Budějovicích vyrábí výtvarné, školní a kancelářské potřeby. Problém ale prý je, že se agenturní zaměstnanci často střídají. Místopředseda představenstva firmy Vlastislav Bříza ČTK řekl, že by ČR měla na trh pustit více lidí z Ukrajiny.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že pokud by nová pracovní místa v dalších měsících vznikala stejně rychle jako v letošním roce, tak by na jaře vznikla situace, kdy by byl počet nabízených míst vyšší než počet nezaměstnaných.

Na jedno volné místo připadalo ke konci října v Česku v průměru 1,3 uchazeče. Nejvyšší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku, kde bylo 8,3 uchazeče na místo. Naopak nejméně lidí na jedno místo bylo shodně v okresech Praha-východ, Pardubice a Plzeň-jih, a to v průměru 0,3.

Zaměstnavatelé měli největší zájem o stavební či montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních aut, uklízeče, kuchaře, svářeče, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory, kde podle úřadu firmy hledají kvalifikované zaměstnance velmi obtížně.

Loni v říjnu činila nezaměstnanost v Česku pět procent. Bez práce bylo tehdy 366.244 lidí a zaměstnavatelé nabízeli zhruba 139.000 volných míst. Celostátně na jedno volné pracovní místo připadalo 2,6 uchazeče.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK