3 hlavní trendy kryptoměn v roce 2018

22.12.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Letošní rok byl stěžejní pro celý trh s kryptoměnami. Zažili jsme něco, co média přirovnávají ke zlaté kryptoměnové horečce. V článku se dozvíte, co by nás mohlo v oblasti kryptoměn čekat v následujícím roce 2018.

Kryptoměny přitahují pozornost médií již od roku 2011. Nicméně až letos je tato pozornost opravdu masová. Pojďme se společně v tomto článku podívat, jaké trendy můžeme na trhu kryptoměn očekávat v následujícím roce.

Obecně lze říci, že trend je pozitivní a můžeme očekávat růst i v budoucím roce. Zejména díky zájmu mainstreamových médií a burz, které popularitu kryptoměn jenom posilují. Je nutné ale poznamenat, že se pravděpodobně dočkáme i významnějších regulací ze stran vlád a států.


Bitcoin jako leader trhu

Bitcoin jakožto leader trhu bude pravděpodobně posilovat svou pozici. Jeho výhodou bylo hlavně prvenství a také to, že jsou na něm do značné míry závislé burzovní nákupy jiných altcoinů, ale i ICOs (initial coin offerings) nových projektů. A těch rozhodně není málo. Za poslední rok vznikly tisíce nových projektů založených na blockchainové či jiné technologii využívající decentralizaci hlavní databáze a v roce 2018 očekáváme další růst nových projektů. Mnoho předpovědí říká, že cena za jeden bitcoin v roce 2018 přesáhne 40 000 USD.

Decentralizované směnárny a burzy pomocí Lightining network

Se vzestupem nových technolgií očekáváme větší decentralizaci kryptoměnového trhu jako celku. V dnešní době kryptoměnové směnárny vydělávají nemalé peníze na poplatcích za jednotlivé transakce. Teprve před několika týdny bylo poprvé představeno, jak mohou fungovat meziblockchainové transakce bez třetího prostředníka (burzy). Pomůže tomu technologie zvaná Lightening network, která dokáže otevřít „tunel“ mezi dvěma blockchainy (odlišnými měnami), ve kterém potom můžou probíhat převody rychlostí milisekund a za zlomek současné ceny transakčních poplatků.

Jak se kryptoměnám povede v roce 2018

Rootstock jako nová nástavba bitcoinu?

Bitcoin sám o sobě je populární a jen tak ho asi nikdo z pozice jedničky na trhu nesesadí. Problém je, že mnohé jiné kryptoměny jsou mnohem více připravené na praktické použití v současném světě. Jako příklad může být ethereum, díky kterému vzniká mnoho nových projektů založených na smart contracts a tím ožívá realita IoT (internet of things) založených na automatických transakcích.

Strnulost bitcoinového blockchainu plně odmítl projekt IOTA, který vytvořil blockchain nový, svůj zvaný Tangle, který funguje na jiných principech. Hlavní výhodou Tanglu je rychlost a možnost škálování do nekončena a pozor – bez transakčních poplatků.

Díky tomu všemu také vznikl Rootstock. Open-sourcová platforma využívající popularity bitcoinového blockchainu, která ho otevírá moderním technologiím jako jsou smart contracts.

Z uvedených trendů je zřejmé, že celý kryptotrh se bude posouvat k větší decentralizaci a nezávislosti na burzách. Nové technologie budou růst a objevovat se jako houby po dešti, ale bitcoin pravděpodobně zůstane i nadále jedničkou na trhu. Jak se zvládne adaptovat na tvrdé technologicko-konkurenční prostředí ostatních „dravých“ projektů uvidíme v roce 2018 sami.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU