Ceny v průmyslu v listopadu zpomalily meziroční růst na 0,9 pct

18.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku v listopadu zpomalily meziroční růst na 0,9 procenta z říjnových 1,1 procenta. Ceny v zemědělství naopak meziroční růst zrychlily, ve stavebnictví a službách rostly stejně jako v říjnu. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ), který současně oznámil výsledky říjnového zahraničního obchodu. Podle nich ceny vyváženého zboží meziročně klesly o 1,7 procenta a u dováženého zboží byly nižší o 2,2 procenta.

Meziroční růst cen v průmyslu ovlivnily zejména ceny kovodělných výrobků, které stouply o 4,9 procenta. Proti loňskému listopadu byly vyšší i ceny koksu, ropných produktů a potravin. Naopak zlevnily dopravní prostředky, elektřina, plyn nebo klimatizovaný vzduch.

V zemědělství ceny stouply o 10,1 procenta, přičemž o měsíc dříve zaznamenaly nárůst o 8,3 procenta. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 6,2 procenta kvůli zdražení ovoce, zeleniny, obilovin a olejnin. Ceny v živočišné výrobě byly meziročně vyšší o 16,1 procenta, dražší bylo mléko, vejce a skot.

Ceny stavebních prací se stejně jako v říjnu podle odhadů zvýšily o 1,8 procenta a ceny tržních služeb v podnikatelské sféře o 1,6 procenta.

V zahraničním obchodě v říjnu pokračoval v meziročním srovnání pokles cen. Také v meziměsíčním porovnání ceny dovozu i vývozu klesly, v září ještě rostly.

ktp mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK