Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,8 procenta

22.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v týdnu posílily. Index PX přidal 1,8 procenta na 1081,2 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie Tatry Mountain Resorts. Nejlépe se vedlo cenným papírům mediální skupiny CME, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie stagnovaly.

\"Obchodování v předvánočním týdnu bylo na finančních trzích většinou klidné a bez reakce na řadu událostí. Ve čtvrtek zasedala Česká národní banka, podle očekávání ponechala sazby beze změny a naznačila, že je plánuje zvýšit až na začátku února. Koruna ovšem zůstala beze změny. Globální akciové trhy také nereagovaly na výrazný nárůst výnosů na dluhopisových trzích, ke kterému došlo během necelých dvou týdnů,\" popsal vývoj analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Americké akciové indexy si tento týden připsaly zisky do půl procenta. Naopak akcie v západní Evropě v průměru ztrácely do půl procenta. V regionu ostatní burzy (Varšava, Budapešť) také posílily o téměř dvě procenta.

Důležitou zprávou byly spekulace ohledně nabídky na koupi CME ze strany skupin CEFC a Penta. Akcie skupiny reagovaly růstem o 5,7 procenta na 103,5 Kč a byly tak nejvíce rostoucím titulem na pražské burze. Dařilo se také pojišťovně VIG, která šla dokonce i proti klesajícímu sektoru pojišťoven v Evropě. V červených číslech v mezitýdenním srovnání zakončily bez významnějších zpráv jen akcie TMR (-1,4 procenta) a O2 CR (- 0,5 procenta).

Poslední týden v roce bude na většině trhů zkrácený o vánoční svátky v pondělí a úterý, včetně pražské burzy. Pouze ve Spojených státech se burza znovu otevírá již v úterý 26. prosince Týden bude přirozeně chudý na významné události. Těsně před víkendem prezident USA Donald Trump podepsal schválenou reformu daní, a ta tak bude moci vstoupit v platnost k 1.lednu 2018. Trhy by tak mohly mít důvod k pokračujícímu optimismu.

\"Na druhou stranu je možné očekávat vybírání zisků po úspěšném roce především v USA, a proto máme na poslední týden v roce celkově neutrální výhled. Trh může mezi svátky trpět nízkou likviditou a vykazovat tak větší rozkolísanost některých akcií,\" odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK