Akcie na pražské burze v týdnu mírně oslabily o 0,3 procenta

29.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v posledním týdnu nepatrně oslabily. Index PX ubral 0,3 procenta na 1078,6 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie likérky Stock Spirits. Nejlépe se vedlo cenným papírům operátora O2 ČR, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie posílily o téměř dvě procenta. České akcie letos stouply podle indexu PX za celý rok o 17 procent, nejvíce od roku 2009. Pražská burza se během roku dostala na šestiletá maxima.

\"Poslední týden roku byl podle očekávání poměrně poklidný bez výraznějších událostí s dopadem na finanční trhy. Americké indexy si připsaly v mezitýdenním srovnání mírné zisky a zakončují rok na úrovni historických maxim. Evropské akciové indexy v uplynulém týdnu mírně ztrácely a zakončují rok pod lokálními maximy ze začátku listopadu. Meziroční růst evropských akciových indexů pak byl výrazně nižší než v případě USA,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Obchodování v Praze bylo podle něj ve svátečním módu a jedinou výraznější událostí byl začátek nabídkového období dobrovolného odkupu akcií Unipetrolu ze strany PKN Orlen.

Největší týdenní propad zaznamenaly akcie Stock Spirits, které oslabily o 3,6 procenta na 78,1 Kč, když beze zpráv korigovaly předchozí pětitýdenní růst. Nedařilo se ani akciím CME, které ztratily 3,1 procenta na 100,3 Kč. Odmazaly tak předchozí zisky po spekulacích o možné akvizici společnosti. Naopak nejlepší výkonnost měla O2 CR s růstem o 1,8 procenta na 276,5 Kč, také beze zpráv.

První týden v novém roce bude na všech evropských a amerických burzách (včetně pražské burzy) kratší o pondělí 1. ledna. Řada významných indexů vstupuje do nového roku na čerstvých historických maximech nebo v jejich blízkosti a investoři mohou být na začátku roku zdrženliví při nástupu do nových pozic na těchto úrovních. Trhy v západní Evropě také může tížit kurz eura, které poslední týden před koncem roku prudce posílilo vůči dolaru, což nesvědčí evropským exportérům. \"Celkově máme na příští týden spíše opatrný výhled,\" uzavřel Lávička.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK