Podnikatelé dostali před Vánoci dárek: u EET nastanou změny!

10.01.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Elektronická evidence tržeb je trnem v oku většiny podnikatelů. Ježíšek ale vyslyšel jejich prosby a připravil jim malý dárek. Ústavní soud v Brně 15. 12. výrazně proškrtal zákon o EET.

Během první a druhé vlny proběhla řada kontrol. Plno podnikatelů raději ukončilo činnost a zavřelo vlastní obchod či hospodu. U některých se navíc i výrazně podražilo. Nejhůře na tom pak byli a jsou drobnější podnikatelé, pro které je vyhovění nárokům EET poměrně finančně náročné.

Jak měla vypadat třetí vlna?

Třetí vlna se měla týkat svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá potom vybraných řemesel a výroby. Před případným náběhem je nutné přijmout novou zákonnou úpravu. Jako celek ale zákon obstál a dál platí. Podle soudců sleduje elektronická evidence tržeb (EET) legitimní cíl - účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí.

U třetí a čtvrté vlny je podle ÚS nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. "Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo," řekl při odůvodnění soudce Josef Fiala.

Kdo se měl začít účastnit EET v roce 2018?

3. vlny EET se měli účastnit:

  • Taxikáři
  • Lékaři
  • Právníci
  • Účetní
  • Prodejci občerstvení bez posezení pro hosty

4. vlna EET se poté měla týkat:

  • Řemeslníků
  • Opravářů
  • Mechaniků
  • A dalších poskytovatelů osobních služeb

Co se stane, když se odmítnu účastnit?

Princip EET spočívá ve výběru daní a zasílání údajů o platbě rovnou příslušnému finančnímu úřadu. Aby toto mohl podnikatel uskutečnit, musí si pořídit speciální pokladu s internetovým připojením. Dále také bude třeba požádat finanční správu o autentizaci údaje a vytvořit si účet v aplikaci EET. To vše pak samozřejmě také něco stojí. Co se tedy stane, pokud se odmítneme podobného programu účastnit a EET nezavedeme?

Jestliže kontrola zjistí, že se podnikatel neúčastní EET anebo jej jakkoliv stěžuje, může mu být uložena pokuta až do výše půl milionu korun. To ale není zdaleka vše. Pokud se zjistí, že povinnost zasílat údaje byla fyzickou nebo právnickou osobou porušena závažným způsobem, může dojít k nařízení uzavřít provozovnu anebo pozastavit výkon činnosti.

Jaké budou změny zákona o EET?

  • Evidence se již nebude týkat bezhotovostních plateb.
  • Dojde k úpravě účtenek – nadále se již nebude zveřejňovat daňové identifikační číslo, tedy tzv. DIČ. Důvodem je, že u fyzických osob bylo v podobě jejich rodného čísla, což hraničilo se zásahem do soukromí.
  • Vláda již nebude moci udělovat výjimku z EET, jak tomu bylo o Vánocích 2017.

Případné výjimky z EET je nutné upravit zákonem, nikoliv cestou vládního nařízení. Proto soud zrušil sérii zmocňovacích ustanovení, díky kterým vláda mohla některé tržby vyloučit z EET úplně, případně je převést do zjednodušeného režimu. Jen do konce roku zůstane platit nařízení, které vyřadilo z EET prodej vánočních kaprů a tržby těžce zrakově postižených.

Kritizované předčasné ukončení rozpravy při schvalování zákona o evidenci tržeb se důvodem k jeho zrušení nestalo. Bylo to sice v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, nicméně opozice měla před tím dost prostoru uplatnit své názory, plyne z nálezu ÚS.


Čtěte také:


Návrh na zrušení zákona?

Návrh na zrušení zákona nebo některých jeho součástí podala ještě v minulém volebním období skupina pravicových poslanců. Uspěli například s návrhem na zrušení ustanovení, jež prý způsobovala potíže u bezhotovostních plateb a v činnosti internetových obchodů. Tržby z bezhotovostních převodů jsou dobře dohledatelné a není dostatečně silný zájem státu na jejich plošné evidenci. Některá ustanovení začnou platit již od konce února 2018, další pak na konci roku.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ