Co je to bitcoin cash a proč byste se o něj měli zajímat

05.01.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bitcoin cash je další z poměrně nových kryptoměn, která těží ze slavného jména bitcoinu. V médiích bitcoin cash získal masovou pozornost až v posledních několika dnech, kdy ho do svého portfolia zařadila uživatelsky nejrozšířenější burza Coinbase.

Jak je již z názvu zřejmé, tak bitcoin cash vznikl oddělením – tzv. forkem od hlavního blockchainu, decentralizované databáze, známé kryptoměny bitcoin. Na přelomu července a srpna roku 2017 jsme byli svědky dlouho očekávaného forku, který měl podle mnoha lidí zamávat s cenou bitcoinu, ale předpovědi se příliš nenaplnili a bitcoin i po oddělení dál vesele rostl. V té době se obchodoval kolem 3500 USD a defakto ihned po vzniku bitcoin cash jeho cena stoupla nad 4000 USD za kus.

Bitcoin cash si v prvních dnech nevedl příliš dobře. Protože každým forkem držitelé bitcoinu získají i stejný počet „mincí“ nové měny, tak nově získané bitcoin cashe se v prvních dnech spíše prodávali a kurz nebyl vysoký. Po forku se bitcoin cash obchodoval v řádu několika set USD.

Jaké jsou výhody bitcoin cash oproti bitcoinu?

Bitcoin je revoluční myšlenka. Z hlediska technologie a masového použití decentralizované databáze však selhává. Proto vznikají kryptoměny nové, které se problémy bitcoinu snaží řešit. V současné době jsou to především vysoké transakční poplatky, jenž v prosinci 2017 dosáhly skoro 20 USD za transakci a celková nemožnost škálovat objem transakcí. V prosincovém prudkém růstu, kdy velké americké „tradiční“ burzy oznámily start obchodování s bitcoinem, byla celá bitcoinová síť natolik přetížená, že transakce trvaly i několik dní. Vysoké poplatky i pomalé transakce jsou problémem, který odporuje myšlence decentralizovaného trhu, a proto přichází noví hráči, jako je bitcoin cash.

Jeho cílem je usnadnit používání kryptoměn pro běžné obchodování a nákupy, s čímž souvisí implementace u obchodníků a do platebních bran. Hlavní technologický rozdíl oproti bitcoinu je velikost jednotlivého bloku decentralizované databáze, která může mít velikost až 8 MB, což je oproti klasickému bicoinu 8x větší prostor.

Prudký prosincový růst

Bitcoin cash v prosinci zaznamenal výrazný růst díky zařazení na burzu Coinbase. Jeho kurz vzrostl z 2000 USD přibližně na 4000 USD a následovala korekce k 3500 USD. Vstup na burzu ale provázely problémy a společnost musela několikrát jeho zařazení stornovat, protože zájem o něj byl extrémně vysoký. Kromě toho čelí firma obvinění, že informaci o zařazení bitcoin cash k obchodování využili její zaměstnanci ve svůj prospěch. Na grafech bylo jasně vidět, že objemy obchodování s bitcoin cash významně rostly, již před samotným oficiálním zveřejněním této zprávy.

Největší současný konkurent bitcoin cash je litecoin, který je na trhu dále a obchodníci ho k drobným platbám používají také. Trh ukáže, kdo uspěje a původní myšlenka plateb kryptoměnami se ještě více rozšíří do společnosti.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU