Spolanu vede Jacek Aliński, nahradil Karla Pavlíčka

03.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Neratovice (Mělnicko) 3. ledna (ČTK) - Neratovickou Spolanu vede Jacek Aliński, který ve funkci na začátku roku nahradil Karla Pavlíčka. Nový předseda představenstva chce ekologičtější výrobu i větší propojení s mateřskou skupinou Unipetrol. ČTK tom dnes sdělil mluvčí skupiny Unipetrol Pavel Kaidl.

\"Mým cílem je zintenzivnit propojení s mateřskou skupinou Unipetrol, které Spolaně umožní více využít synergické efekty v oblasti výroby, řízení a produktů, a být tak konkurenceschopnější na českém i středoevropského trhu s petrochemickými a agrochemickými výrobky,\" uvedl Aliński.

Prioritou podle něj zůstává důraz na snižování dopadů výrobní činnosti na životní prostředí. Spolana nedávno ukončila používání rtuti ve výrobě, letos zahájí modernizaci energetické jednotky, v roce 2019 nahradí tepelné zdroje na hnědé uhlí nové, na zemní plyn.

Jednapadesátiletý Aliński působil ve společnostech Raytheon Professional Services a BMW. V roce 1997 získal doktorát na Elektrotechnické fakultě Varšavské technické univerzity (Politechnika Warszawska) a v roce 2001 titul MBA.

V představenstvu Spolany nyní působí také Miroslav Falta jako místopředseda představenstva zodpovědný za výrobu, Martin Komůrka zodpovědný za finance a Filip Mikołajczyk zodpovědný za investice.

Spolana je jednou z největších chemických společností v České republice a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Mezi její produkty také patří hydroxid sodný a kyselina sírová. Zaměstnává více než 700 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK