Akcie v USA jsou díky technologickým firmám na rekordu

03.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily a jejich hlavní indexy vystoupily na nové rekordy. Širší index S&P 500 poprvé překonal hranici 2700 bodů. Dařilo se hlavně technologickým společnostem, které podpořily známky silného ekonomického růstu v USA i zahraničí. Akcie si udržely zisky i po zveřejnění zápisu z posledního zasedání centrální banky USA (Fed). Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index vzrostl o 0,40 procenta a skončil na 24.922,68 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 přidal 0,64 procenta na 2713,06 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,84 procenta a den uzavřel na hodnotě 7065,53 bodu.

Zápis z posledního zasedání Fedu ukázal, že centrálním bankéřům dělá starost nízká inflace. Očekávají však, že nedávno schválená daňová reforma podpoří ekonomiku.

Příznivá pro finanční trhy byla i dnešní statistika. Výdaje ve stavebnictví vzrostly v listopadu o 0,8 procenta na nový rekord, k čemuž přispěl růst soukromých investic do bytových i nebytových projektů. Aktivita ve zpracovatelském sektoru v USA podle organizace ISM v prosinci rostla mnohem rychleji, než se čekalo.

Technologický sektor táhl hlavně růst akcií firem Alphabet, IBM a výrobců čipů. Dílčí index S&P technologického sektoru zpevnil o jedno procento, loni byl s růstem o 37 procent sektorem s nejlepším výkonem. Posilovaly také energetické a zdravotnické společnosti, dolů naopak zamířily akcie společnosti Intel po zprávě, že její procesorové čipy mají konstrukční vadu, informovala agentura Reuters.

Dolar na devizových trzích posiloval díky statistice a zápisu ze zasedání Fedu. Zveřejněné informace potvrdily názor, že úroky v USA letos dál porostou. Navzdory dnešnímu oživení jsou ale investoři ve výhledu vývoje kurzu dolaru na nejbližší dobu skeptičtí. Upozorňují, že očekávaný další růst úroků v USA již trh do kurzu dolaru promítl.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, v době závěru obchodování na burzách v USA přidával asi 0,4 procenta na 92,19 bodu. Dolar k euru dolar si připisoval 0,4 procenta na 1,2011 USD, k japonskému jenu pak 0,2 procenta na 112,45 JPY. Euro k jenu ale 0,2 procenta ztrácelo a nacházelo se na 135,07 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK