Zkrachovalou firmu Westinghouse koupí za 4,6 mld. USD Brookfield

04.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. ledna (ČTK) - Investiční společnost Brookfield Business Partners koupí za 4,6 miliardy USD (97,2 miliardy Kč) od japonské Toshiby její americkou jadernou divizi Westinghouse Electric. Westinghouse loni v březnu vyhlásil bankrot. Firma se mimo jiné podílela na výstavbě prvních dvou bloků české jaderné elektrárny Temelín a do roku 2010 do ní dodávala palivo.

Transakce nezahrnuje hotovost, její součástí je ale převzetí různých závazků v oblasti penzí, životního pojištění a provozu. Dohoda by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí, nejprve ji ale musí schválit bankrotový soud, uvedla dnes agentura Reuters.

Westinghouse se dostal do problémů kvůli překročení rozpočtu dvou jaderných projektů v USA. Auditoři navíc zpochybnili způsob, jakým podnik zaúčtoval převzetí společnosti Chicago Bridge & Iron (CB&I).

Toshiba převzala Westinghouse v roce 2006 a z jaderné energie pak učinila významnou část svého podnikání. V březnu 2011 ale přišla jaderná katastrofa v japonské elektrárně Fukušima. Jedním z jejích důsledků byl růst nákladů v této sféře kvůli zvýšeným nárokům na bezpečnost a odklon od jaderné energetiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK