Koruna mírně oslabila k euru, důvodem jsou data o inflaci

10.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Koruna dnes oslabila k euru o dva haléře na 25,57 Kč/EUR. Důvodem jsou podle ekonomů data o prosincové inflaci, která zpomalila na 2,4 procenta z listopadových 2,6 procenta. Byla tak pod prognózou ČNB. Vůči dolaru česká měna posílila o osm haléřů na 21,33 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

\"Zdá se, že poptávkové tlaky v ekonomice nejsou dost silné na to, aby se odrazily v dalším zvyšování cen,\" uvedla analytička Komerční banky Monika Junicke. Za celý loňský rok ale byla průměrná inflace 2,5 procenta, tedy nejvyšší za posledních pět let.

Po zveřejnění dat koruna krátce oslabila až nad 25,60 Kč/EUR. Podle analytika Roklenu Jana Berky kurzu příliš neprospěl komentář guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. \"Ten řekl, že, pokud se letos bude vše vyvíjet dle odhadu centrální banky, sazby by mohly být zvýšeny nejméně dvakrát. Pro srovnání, trh očekává zhruba tři až čtyři kola navyšování sazeb,\" uvedl Berka.

Korunu naopak neovlivňovalo dění ve Sněmovně, která má dnes na programu hlasování o důvěře vládě. \"Vůči politickému dění je česká měna v podstatě imunní,\" podotkl Berka.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,55 25,57 Kč/USD 21,41 21,33

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK