České pobočce Imperial Tobacco klesl loni zisk o 48,5 procenta

12.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - České pobočce tabákové firmy Imperial Tobacco klesl ke konci loňského září meziročně zisk o 48,5 procenta na 147 milionů korun. Tržby se snížily o zhruba 352 milionů na 11,1 miliardy Kč. Uvádí to výroční zpráva firmy umístěná ve Sbírce listin. Firmě klesl zisk i o rok dříve, tehdy to bylo o 45 procent. Společnost prodává například cigarety Gauloises, Davidoff, West, dále tabáky Route 66 či Golden Virginia.

Hlavním důvodem poklesu je podle zprávy změna cigaret Route 66 na značku P&S. \"Což způsobilo větší propad v prodejích, než firma předpokládala, a proto bylo vedením společnosti rozhodnuto znovu uvést cigarety Route 66 do prodeje v oblasti Travel Retail (prodeje v příhraniční oblasti s Německem a Rakouskem) a kompenzovat pokles v plánovaných prodejích,\" uvádí společnost. To mělo podle firmy za následek postupný růst prodejů v druhé polovině fiskálního roku, meziroční pokles čistých tržeb tak představuje zhruba tři procenta, v přepočtu 351 milionů korun. Fiskální rok firmě začíná vždy od 1. října a končí 30. září následujícího roku.

Letos firma očekává zvýšení hospodářského výsledku díky zvyšování tržního podílu a výnosům ze strategických značek Davidoff, West a P&S. \"Dále se očekávají výraznější projevy následků zákazu kouření v restauracích a předpokládaný pokles spotřeby. Další očekávanou změnou, která může mít dopad na hospodářské výsledky, je plánovaný vstup dalších konkurenčních výrobků tzv. \'nových tabákových výrobků\' na český trh v roce 2018,\" dodala společnost, která proti předloňsku snížila počet zaměstnanců o dva na 115. Například tabáková firma Philip Morris už ve druhé polovině loňského roku v ČR začala distribuovat výrobky iQOS, ve kterých se na rozdíl od cigaret tabák jen zahřívá. Označuje je za produkty se sníženým rizikem, protože podle ní mají proti cigaretám menší zdravotní škodlivost.

Konkurečnímu British American Tobacco v ČR, který prodává například cigarety Lucky Strike nebo Pall Mall, předloni klesl zisk o 68 procent na 49,8 milionu korun. Tržby z prodeje tabákových výrobků včetně spotřební daně stouply o zhruba miliardu na 13,52 miliardy korun.

Další konkurenci Japan Tobacco International v Česku předloni meziročně vzrostl zisk o pět procent na 38,1 milionu korun. O podobný podíl vzrostly i tržby - o 600 milionů na 11,8 miliardy korun. Firma na českém trhu distribuuje značky cigaret Camel, Benson & Hedges, Winston nebo LD.

Jedničce domácího tabákového trhu, kutnohorskému výrobci cigaret Philip Morris, předloni meziročně vzrostl čistý zisk o 7,7 procenta na 2,8 miliardy Kč. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,4 procenta na 11,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK