Rada ČNB bude dnes jednat o nastavení úrokových sazeb

01.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes bude jednat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů analytiků rada zřejmě zvýší úrokové sazby. Základní úroková sazba by tak měla stoupnout o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. ČNB dnes také představí novou makroekonomickou prognózu a následně poprvé od zahájení intervencí v roce 2013 zveřejní i odhadovaný kurz koruny vůči euru.

\"Důvod, proč bude ČNB sazby zvyšovat, je prostý. Vývoj domácí ekonomiky je až na drobné odchylky téměř v souladu s listopadovou makroekonomickou prognózou ČNB. Kromě toho platí, že se česká ekonomika stále více přehřívá, přičemž v některých případech, jako například na pracovním trhu, již hoří. Současný stav české ekonomiky si tak jednoznačně říká o další zvýšení sazeb,\" uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Na posledním měnovém jednání 21. prosince ponechala bankovní rada úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK