Nakupujete potraviny přes internet?

05.02.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Koupit přes internet se dá ledacos, ale zboží, které se rychle kazí, jako jsou potraviny, do toho dřív jen tak někdo nešel. Situace se ale obrací a potraviny si už můžete na většině místa u nás přes internet nakoupit.

Dřív to byla doména kamenných prodejen, protože se málokdo dokázal představit, že mu nákup potravin, ovoce a zeleniny bude domů vozit zásilková služba, které to někdy trvá safra dlouho. Jenže obchodníci on-line to prostě vymysleli a dováží nákupy nejpozději do několika hodin vlastními kurýry. A funguje to, zájem je u nás čím dál větší. A hodnota nákupního košíku na internetu je až několikrát vyšší než ve skutečném obchodě.

Vyplňte PSČ

E-shopy s potravinami provozuje například řetězec Tesco, ale i menší prodejci, třeba Rohlik.cz nebo Kosik.cz.. Nákupy zákazníkům vozí hlavně do velkých měst a přilehlých míst. Je celkem jednoduché zjistit, zdali se vozí i k vám. Zpravidla hned na úvodní straně webu mají e – shopy rámeček, kde si zadáním poštovního směrovacího čísla můžete zjistit, jestli u vás může zazvonit řidič s objednaným nákupem. A neslouží to jen jako vaše kontrola, i e-shop musí vědět, jestli vaše adresa patří mezi ty, kam obchod nákupy zaváží. Může se ale také stát, že vám nákup přivezou, i když vaše PSČ nepatří mezi oblasti, kam se vozí. To když budete mít štěstí a řidič se právě bude pohybovat kousek od místa, kde bydlíte. Noa obchody se samozřejmě také snaží své služby víc rozšiřovat.

Nákupy potravin online

Za 120 minut, odpoledne, další den

Jinak se ale nákup potravin na webu nijak zvlášť neliší od nakupování v kterémkoli jiném obchodě. Zaregistrujete se a zboží si vyberete, uvedete počet kusů a vložíte kliknutím do virtuálního nákupního vozíku. A jak je v e-shopech běžné, pak si vyberete způsob placení a taky, kdy chcete zboží doručit. Můžete si poručit okamžité doručení, ale třeba také za několik hodin, nebo dní. Internetový obchod vyhoví.

Zmíněné okamžité doručení samozřejmě neznamená, že vás za deset minut bude čekat před domem taška s nákupem. Někdo musí vybrané zboží utřídit, zabalit a pak se musí dovézt. Garance bývá 120 až 180 minut, ale někdy se to stihne i za kratší dobu, pokud například bydlíte blízko a nákup nemá mnoho položek. Nedoručuje se non-stop ale přibližně do desáté večerní.

V některých potravinových e-shopech platí, že co se objedná do poledne, vozí se třeba od čtyř odpoledne, jinde zase lze objednat večer a po osmé ranní další den nákup dostanete.

Kam a za kolik?

Pokud se ptáte, kam vám zboží dovezou, pak samozřejmě před vaše domovní dveře. Ale pozor, je možné se dostat i za ně. Pokud třeba objednáte nákup pro své špatně se pohybující s rodiče, pak je zboží expedováno třeba i do dvanáctého patra a skutečně až do kuchyně, kde ještě kurýr může pomoci zboží roztřídit a uložit.

Cena je různá a počítá se od velikosti nákupu, místa a rychlosti doručení. Někdy se vejdete za cenu služby do stovky, některé e-shopy pak nabízejí od jisté ceny nákupu (1000 Kč) dovoz zdarma.

I zaplatit se dá několika způsoby. Můžete to udělat předem po dokončení objednávky, ale také až po předání zboží. Po dokončení objednávky na webu se dá platit buď kartou on-line, můžete zvolit odloženou platbu službou Twisto. Další varianta je až při doručení nákupu hotově, nebo zase kartou u kurýra.

Závěrem ještě dodáme, že položek se nabízejí opravdu tisíce, některé e-shopy dokonce v nabídce mají farmářské zboží.


Také si přečtěte:

Jak poznat podvod na eshopech

Na podvodníky jděte s rozumem

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel