Kurz bitcoinu se propadl pod 7000 dolarů

05.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 5. února (ČTK) - Kurz nejstarší a nejznámější světové kryptoměny bitcoinu dnes klesl ve srovnání s nedělí o více než 15 procent pod hranici 7000 dolarů (142.000 Kč). Dostal se tak na své téměř tříměsíční minimum. Investoři se obávají především hrozby regulace a hackerských útoků. Pod tlakem jsou i jiné digitální měny, které ztrácejí dokonce i více. Na burze Bitstamp se kolem 21:00 SEČ bitcoin prodával za 6891 dolarů (zhruba 140.000 Kč).

Druhá největší virtuální měna ethereum ve stejnou dobu ztrácela téměř 19 procent na 703,40 USD. A třetí nejdůležitější ripple se obchodoval za 0,71 dolaru, klesl tedy o 14,1 procenta.

Bitcoin ztrácí již šestou z osmi posledních obchodních seancí. Minulý týden byl pro tuto kryptoměnu vůbec nejhorší od roku 2013. \"Předpokládáme, že pokles bude pokračovat,\" řekl agentuře Reuters hlavní analytik společnosti Centtrip Miles Eakers. Domnívá se, že se bitcoin dostane až na cenu 5000 dolarů.

Úmysl prohlásit transakce v bitcoinech v rámci svého platebního systému za nelegální a regulovat obchody s kryptoměnovými aktivy dnes oznámila Indie. Se zákazem nakupovat bitcoiny prostřednictvím kreditních karet nově přicházejí britské a americké banky. A před dvěma týdny hackeři připravili tokijskou kryptoměnovou burzu Coincheck v měně NEM asi o 58 miliard jenů (530 milionů USD/10,8 miliardy Kč).

Bitcoin se přitom ještě v polovině prosince po razantním vzestupu vyšplhal až na cenu kolem 20.000 dolarů. Od té doby ale víceméně klesá.

Někteří analytici dávají ztráty digitálních měn do souvislosti také s obecně horší náladou na finančních trzích. Ta významně postihuje kryptoměny nahlížené jako riziková aktiva. Jiní odborníci přitom dříve argumentovali, že kryptoměny jsou novým bezpečným útočištěm investorů. Nyní to tak nevypadá, podotkla agentura DPA.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK