Daňová poradna: nejčastější dotazy

24.02.2018 | , Finance.cz
DANĚ


S tím, jak se blíží termín daňového přiznání (už za měsíc a kousek), tak se nám množí dotazy v daňové poradně. Pojďme se podívat na dotazy, které se nejvíce opakují.

OSVČ, paušální výdaje a děti

Dotaz v poradně: Dobrý den, musím jako OSVČ v DP krátit paušální výdaje na polovinu, abych si mohl uplatnit slevu na dítě, když se mně daňový základ skládá ze dvou položek a sice: z řemeslné činnosti (výdaje paušálem, příloha 1) a Příloha 2 ostatní čínnosti (prodej z nemovitosti, skutečné výdaje). Příjmy ze samostatné činnosti jsou nižší než příjmy z prodeje.


Od letošního roku platí změny pro zdanění OSVČ. Pro daňové přiznání za rok 2017 si totiž živnostníci můžou vybrat, jak uplatní paušální výdaje. Pokud budou chtít uplatňovat paušál na částku 2 000 000 Kč, tak platí stará úprava daňového zvýhodnění a to ta, že v daňovém přiznání nemůžete uplatnit slevu na manželku ani slevu na děti. Tyto slevy ovšem můžete uplatnit v případě, že paušální výdaje uplatníte do maximální části základu 1 000 000 Kč.

Tento rok si OSVČ uplatňující paušál můžou stále vybrat, od příštího roku pak bude platit už jenom úprava maximálního základu 1 000 000 Kč, ale zároveň si budou moci uplatnit slevu na manželku i na děti. Pro tento rok si můžete vybrat, která varianta se vám vyplatí. Stále také platí, že pokud uplatňujete skutečné výdaje, tak slevy na dani můžete využít stejně jako v minulém roce.

Takže můžete uplatnit slevu na děti jako OSVČ? Ano můžete a to ve dvou případech. Pokud uplatňujete skutečné výdaje. A také v případě pokud paušální výdaje uplatňujete na příjmy do maximálně 1 000 000 Kč. Ve výše uvedeném případě pak ještě záleží na tom, jak velkou část příjmů tvoří ta daněná paušálně a jak velkou část tvoří ta daněná skutečnými výdaji. Pokud více než 50 % je činnost daněná skutečnými výdaji, tak je možné využít slevu na dítě kdykoliv, pokud je méně než 50 %, tak je pro uplatnění slevy nutné využít nižší limit pro příjmy na paušální výdaje.

Děti a daně - daňová poradna

(foto: Shutterstock)

Důchod a daňové přiznání

Dotaz v poradněDobrý den, roky dělám tchánovi daňové přiznání, loni poprvé byl však celý rok ve starobním důchodu a já nevím, jak na to. Tchán má starobní důchod a příjem cca 33 tis Kč za pronájem. Vím, že musí odevzdat daňové přiznání, ale bude něco platit? Mně vyšla částka cca 3,5 tis Kč. Žije ve společné domácnosti s manželkou též ve starobním důchodu.


Pro zdanění důchodů platí pravidlo, že starobní důchod až do výše 36násobku minimální mzdy je od daně osvobozen. Starobní důchodci si ovšem často ke státním důchodů přivydělávají a v takovém případě může nastat situace, kdy musí podat daňové přiznání. Pokud jsou zaměstnaní u jednoho zaměstnavatele, tak ten jim pouze provede roční zúčtování daně. Pokud mají ale více zaměstnavatelů, podnikají nebo mají další příjmy, například z pronájmu, tak musí podat daňové přiznání a zaplatit příslušnou daň.

Pro daňové přiznání starobních důchodců platí stejná pravidla jako pro jakékoliv jiné daňové přiznání. Důchodci tak můžou uplatit základní daňovou slevu na poplatníka, slevu na manželku i odečitatelné položky. Pokud je tak příjem z pronájmu nižší než 236 700 Kč a na tento příjem jsou uplatněné 30% paušální výdaje, tak jakákoliv povinná daň je nulová, právě díky uplatnění základní daňové slevy na poplatníka.

Přečtěte si také:

Kdy se platí daň z prodeje nemovitosti

(foto: Shutterstock)

Nemovitosti a daně z příjmu

Dotaz v poradněDobrý den, prosím o radu. Minulý rok jsem získal byt darem (má matka ho na mne přepsala) a nyní bych ho chtěl prodat, ale nechci platit vysokou daň. Myslel jsem, že když peníze za prodej bytu do roku použiji na nákup jiného bydlení, daň platit nemusím, je to pravdu tak? Popřípadě jaký právní dokument tuto problematiku řeší? 


Při prodeji nemovitosti je nutné peníze z prodeje uvést jako příjem do daňového přiznání a také z těchto peněz zaplatit daň z příjmu. Pro placení daně z příjmu z prodeje nemovitosti ovšem platí řada výjimek, kdy tuto daň platit nemusíte. Mezi tyto výjimky patří i skutečnost, že pokud peníze použijete na nákup nové nemovitosti určené k bydlení, tak není nutné platit daň z příjmu z prodeje staré nemovitosti. 

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ