Velkoobchodník: Plyn přes Ukrajinu do ČR nadále teče

02.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Veškeré toky plynu, které jsou určené pro Česko, proudí přes Ukrajinu i nadále ve sjednaných objemech, uvedl největší velkoobchodník s plynem v Česku, společnost RWE Supply & Trading CZ. Podobně jsou na tom podle ní nyní také dodávky do západní a jižní Evropy. Ruská společnost Gazprom dnes oznámila, že zastavuje Ukrajině dodávky komodity. Martin Chalupský, mluvčí společnosti innogy, která je největším tuzemským distributorem plynu dodal, že situace nebude mít dopad na ČR.

\"Naprostá většina dodávek plynu k nám putuje severní cestou přes Krušné hory z Německa. Kroky nebudou mít na zásobování České republiky aktuálně vůbec žádný vliv,\" řekl dnes vpodvečer ČTK Chalupský. \"Myslíme si, že jde o reakci na arbitráž, kdy se Ukrajina rozhodla, že bude kupovat plyn jinde, a Gazprom pro ni v tu chvíli zastavil jakoukoliv dodávku,\" dodal.

Ruský plynárenský gigant podle agentury TASS zdůvodnil své rozhodnutí středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů (53 miliard Kč) za tranzit plynu. Spor může podle Kyjeva ohrozit dodávky plynu do Evropy. Místopředseda Evropské komise (EK) Maroš Šefčovič dnes uvedl, že EK se kvůli rusko-ukrajinskému sporu obává o dodávky plynu do EU a je připravena být prostředníkem.

Gazprom a Naftogaz se vzájemně zažalovaly v červnu 2014 u Stockholmského arbitrážního soudu, který řeší obchodní spory. Jde o jejich druhý spor, v tom předchozím soud odmítl požadavky Gazpromu vůči Naftogazu ve výši 56 miliard dolarů související s klauzulí take-or-pay. Ta zavazuje odběratele k placení i v případě, že neodeberou plyn ve smluvně předpokládaném objemu. Soud však nařídil Naftogazu uhradit nedoplatek za dodávky Gazpromu. Po dvou arbitrážních sporech tak má Gazprom zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů.

Ukrajinská transportní společnost Ukrtransgaz dnes oznámila, že rozhodnutí Gazpromu ohrožuje plynulou přepravu zemního plynu ukrajinským, ale i evropským zákazníkům. Spory mezi Kyjevem a Moskvou o cenách plynu vedly k přerušení dodávek do Evropy v nedávné minulosti již dvakrát.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK