Za posledních pět let přibylo Hospodářské komoře 18 procent členů

18.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Hospodářské komoře (HK) přibylo za posledních pět let přes 18 procent členů, podle aktuálních čísel za loňský rok jich sdružuje 15.033. ČTK to řekl mluvčí komory Miroslav Diro. HK je největším zástupcem podnikatelů v Česku. Na pondělní oslavě si instituce připomene 25 let fungování. Prezident komory Vladimír Dlouhý představí vize pro podnikatelské prostředí, nové logo i knihu o historii komorového hnutí.

\"Podnikatelské subjekty začleněné v Hospodářské komoře tvoří více než 60 procent hrubého domácího produktu České republiky,\" uvedl Diro. Dodal, že kromě svých členů komora sdružuje i 110 profesních sdružení - svazů, asociací, unií, klastrů a řemeslných cechů, které sdružují další stovky a tisíce podnikatelů a obchodních společností. Dlouhý je prezidentem komory od roku 2014.

Hospodářská komora není financována státem, je nezávislá na vládě, financují ji sami podnikatelé. Komora od svých členů, podnikatelů, vlastní činností, vybere ročně 250 milionů korun. Členy jsou živnostníci, jako kominíci, kamnáři, obkladači, malé a střední podniky a strategicky nejdůležitější podniky, jako jsou třeba Škoda Auto či ČEZ. Podnikatelům je k dispozici 14 krajských a 46 okresních komor.

Členství v komoře není povinné, ale za 500 Kč ročně v případě fyzické osoby a 5000 Kč právnické osoby má člen přístup k unikátním informacím, kontaktům a akcím. Komora organizuje kolem dvaceti podnikatelských misí do ciziny, z nichž většinu tvoří perspektivní země mimo EU.

Hospodářské komoře se za dobu jejího fungování nevyhnuly ani problémy, jakým byl třeba trest jejímu bývalému prezidentovi Petrovi Kuželovi, jemuž za podvod s příspěvky na semináře soud uložil roční podmínku. Zaplatit musel také téměř půl milionovou škodu. Kužel se podle spisu obohatil o 480.000 korun za pořádání seminářů, které se neuskutečnily. Podle obžaloby podepsal s ministerstvem zahraničních věcí smlouvu, ve které se zavázal, že komora uspořádá pět seminářů zaměřených na proexportní politiku.

Pondělní akce se zúčastní mimo jiné i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Na programu je také audiozdravice prezidenta Miloše Zemana.

Počet členů Hospodářské komory v posledních letech 2013 12.712 2014 12.774 2015 14.642 2016 14.762 2017 15.033

Zdroj: Hospodářská komora

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK