Británie i Francie přivítaly výjimku pro EU z amerických cel

23.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. března (zpravodajové ČTK) - Theresa Mayová vítá, že Spojené státy udělily členských zemím Evropské unie dočasnou výjimku z cel na dovoz oceli a hliníku. Britská premiérka to řekla při příchodu na dnešní jednání prezidentů a šéfů vlád osmadvaceti členských zemí EU v Bruselu. Za dobré zprávy to v Paříži označil i mluvčí francouzské vlády. Dnes dopoledne se bude v Bruselu jednat o dalším postupu EU v jednání s Washingtonem.

\"Jsem potěšena, že oznámili dočasnou výjimku pro EU,\" uvedla Mayová. \"Dnes budeme s mými kolegy z EU pracovat na tom, abychom zajistili výjimku trvalou,\" dodala. Unijní summit se podle ní bude zabývat dalšími možnostmi postupu v jednáních s USA.

Původně se oznámení výjimky z amerických cel čekalo již ve čtvrtek pozdě večer SEČ, Washington tak ale nakonec učinil těsně před místní půlnocí (05:00 SEČ), takže představitelé unijních zemí museli jednání o obchodních vztazích s USA odložit na dnešní dopoledne.

Za dobré zprávy dnes v Paříži udělení výjimky pro EU označil také mluvčí francouzské vlády. \"Evropa dala jasně najevo svůj záměr odpovědět a vstoupit do obchodní války... Je dobře, že prezident Trump změnil svůj názor,\" řekl mluvčí.

Americký prezident Donald Trump udělil v noci na dnešek dočasnou výjimku z cel na dovoz oceli a hliníku všem členským státům EU a šesti dalším zemím - Argentině, Austrálii, Brazílii, Kanadě, Mexiku a Jižní Koreji. Výjimka podle sdělení Bílého domu platí do 1. května. Do té doby chtějí USA se všemi partnery vyjednat dlouhodobé dohody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK