VINIFERA koupila na Slovensku Víno Pezinok

23.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šardice (Hodonínsko) 23. dubna (ČTK) - Vinařská skupina VINIFERA koupila od slovenského miliardáře Zoroslava Kollára Víno Pezinok. Cena transakce je více než 100 milionů korun. Vinifera je tak první vinařskou skupinou, která má vinice v Čechách a na Slovensku a v obou zemích má i zpracovatelské závody. ČTK to dnes řekl spolumajitel Vinifery Tomáš Šupa.

Víno Pezinok patří k největším vinařským společnostem na Slovensku. \"Výrobou je nyní na Slovensku v první pětce. My bychom byli rádi, kdyby se tam firma do roka do dvou dostala do první trojky,\" uvedl Šupa. Kapacitní možnosti skladovat víno na Slovensku jsou podle něj nyní pro skupinu deset milionů litrů. Je to součet skladovacích kapacit, které skupina dosud měla na několika místech v tuzemsku.

Vinařskou skupinu VINIFERA s.r.o. tvoří Vinařství NEOKLAS Šardice a.s. a Vinařství Mutěnice, s.r.o. a další firmy, které se zabývají pěstováním vinné révy. V ČR skupina hospodaří na více než 500 hektarech a zpracovává hrozny z více než 700 hektarů. Loni skupina naplnila víno do 14 až 16 milionů kusů obalů, což znamená přes 20 milionů zpracovaných litrů, včetně dovozového vína.

Na českém trhu podle Šupy stoupá poptávka po moravském víně. Konzumenti jsou vzdělanější než v minulosti, což se týká i zaměstnanců obchodních řetězců, kterým VINIFERA dodává. \"Do řetězce ani nejde prodat špatné víno. Proces výběru je několikastupňový. Pokud někdo kvalitu neudrží, není žlutá karta, ale je rovnou červená, pardony nefungují,\" uvedl Šupa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK