MMF vyzval Německo ke zvýšení veřejných investic

14.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. května (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes vyzval německou vládu, aby posílením veřejných investic pomohla snížit vysoký přebytek běžného účtu německé platební bilance. Německo by podle MMF mělo investovat například do vzdělávání, dopravy či digitální infrastruktury.

Fond rovněž Německu doporučil zvážit penzijní reformu, která by zajistila, že lidé stráví delší část života v práci. Taková reforma by podle fondu snížila potřebu zaměstnanců spořit si na důchod a omezila by rizika chudoby ve stáří.

MMF a Evropská komise již delší dobu Německo vyzývají, aby zvyšováním mezd a investic podpořilo domácí poptávku, a přispělo tak ke snížení globální ekonomické nerovnováhy. Německo dosahuje v zahraničním obchodě výrazného přebytku, což kritizuje také například americký prezident Donald Trump.

Měnový fond rovněž upozornil, že zvýšení investic by posílilo dlouhodobý růstový potenciál německé ekonomiky a zároveň snížilo \"trvale vysoký přebytek běžného účtu\".

\"Koaliční dohoda nové (německé) vlády obsahuje některá vítaná opatření,\" uvedl fond. \"Současné příznivé ekonomické prostředí však poskytuje nové vládě příležitost k mnohem důraznějším krokům,\" dodal.

Šéfka MMF Christine Lagardeová v lednu varovala, že rostoucí obchodní přebytky v zemích jako je Německo jsou zčásti zodpovědné za nynější vzestup protekcionistických tendencí v mezinárodním obchodě.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni hrubý domácí produkt (HDP) Německa vzrostl o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK