Na veletrhu v pražských Letňanech dnes promluví Babiš i Hüner

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu v demisi Tomáši Hüner (za ANO) budou patřit mezi řečníky dnešního Setkání lídrů českého průmyslu a exportu 2018. Akce je součástí doprovodného programu mezinárodního průmyslového veletrhu For Industry, který dnes začíná v pražských Letňanech a bude pokračovat až do pátku. Babiš veletrh zahájí.

Z členů vlády by do Letňan měla dorazit také ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO). O stavu tuzemského průmyslu a exportu budou dále diskutovat mimo jiné viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, prezident sdružení AutoSAP a člen představenstva Škoda Auto Bohdan Wojnar nebo náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.

S Hünerem by se pak měl na pódiu potkat majitel a předseda představenstva Brano Group Pavel Juříček. Právě o Juříčkovi média dříve spekulovala jako o možném ministrovi průmyslu v Babišově jednobarevné vládě. Post nakonec obsadil Hüner.

Nejrůznější konference, semináře a přednášky nabídne veletrh, kterého se zúčastní přes 170 vystavovatelů, i v následujících dnech. Mimo jiné se současně s ním uskuteční pátý ročník výstavy technologií souvisejících s 3D tiskem - 3Dexpo.

Export tuzemských firem byl loni podle dat Českého statistického úřadu rekordní, meziročně se zvýšil o 5,7 procenta na 4,2 bilionu korun. Podle dřívějšího vyjádření Asociace exportérů by letos mohl být vývoz na úrovni čtyř bilionů korun. Důvody poklesu jsou podle ní posilující kurz koruny, nedostatek pracovníků a razantní růst mezd, který snižuje konkurenceschopnost vývozců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK