Správcem v ArcelorMittalu Ostrava zřejmě bude ředitel Ašók Patil

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 15. května (ČTK) - Správcem odděleného majetku v huti ArcelorMittal Ostrava (AMO), kterou chce skupina ArcelorMittal do konce roku prodat, by se měl stát současný generální ředitel a předseda představenstva podniku Ašók Patil. Kontrolním správcem zřejmě bude nadnárodní auditorská a poradenská skupina Grant Thornton. Potvrdit to ještě musí Evropská komise. ČTK to dnes řekl zdroj blízký firmě.

Patil bude v pozici generálního ředitele ostravskou huť řídit nezávisle na skupině ArcelorMittal až do uzavření procesu prodeje, které se očekává na konci letošního roku. Správce odděleného majetku podléhá kontrole kontrolního správce. Kontrolní správce je přímo zodpovědný Evropské komisi a jeho úkolem je dohlížet na řízení prodávaných společností až do dokončení jejich prodeje.

Skupina ArcelorMittal chce koupit italskou firmu Ilva, která je největší ocelárnou v Evropě. Aby rozptýlil obavy Evropské komise, že převzetí Ilvy naruší hospodářskou soutěž a povede ke zvýšení cen, ArcelorMittal navrhl, že jako kompenzaci prodá hutě v Ostravě a některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

Skupina už jedná s potenciálními zájemci. Patil už dříve uvedl, že se ostravská společnost bude prodávat jako fungující výrobní podnik, aniž by se snižovala její výrobní kapacita nebo počet pracovních míst. ArcelorMittal má v Moravskoslezském kraji 6500 zaměstnanců.

Týmy, procesy a systémy skupiny ArcelorMittal a prodávaných podniků budou od sebe odděleny, aby během procesu prodeje nebyla v Evropě narušena hospodářská soutěž a nesnížila se konkurenceschopnost prodávaných podniků. \"Během režimu odděleného řízení a správy se zaměstnanci ArcelorMittal nebudou angažovat v odprodávaných podnicích a naopak. Mezi skupinou ArcelorMittal a odprodávanými podniky se taktéž nebudou vyměňovat citlivé informace,\" uvedla už dříve mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

Jednání o prodeji se budou účastnit i odboráři, kteří požadují zachování výroby i zaměstnanosti. Už dříve upozornili, že mají z některých věcí obavy. Současný majitel by podle nich mohl například vytáhnout z firmy emisní povolenky nebo kapitál.

ArcelorMittal Ostrava vyrábí přes dva miliony tun oceli ročně. Je určena zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky firma vyváží do více než 40 zemí. V roce 2016 vytvořil AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun a tržby 28,786 miliardy korun. Někdejší Nová huť patří do skupiny Lakšmího Mittala od roku 2003.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK