Euro oslabuje kvůli politické nejistotě v Itálii

18.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. května (ČTK) - Euro během dnešního obchodování sestoupilo vůči americkému dolaru až na pětiměsíční minimum 1,175 USD. Jednotná evropská měna je pod tlakem kvůli politické nejistotě v Itálii. Dolar naopak těží z očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Krátce před 18:00 SELČ vykazovalo euro vůči dolaru pokles o 0,2 procenta na 1,177 USD. Od začátku týdne tak jednotná evropská měna ztrácí více než procento. \"Možnost euroskeptické vlády v Římě otřásá důvěrou investorů,\" uvedl analytik David Madden ze společnosti CMC Markets.

Italské protestní Hnutí pěti hvězd dnes zveřejnilo konečnou verzi koaliční smlouvy s euroskeptickou a protiimigrační Ligou. V dokumentu sice není zmínka o odchodu z eurozóny, o kterém se spekulovalo v průběhu týdne, antisystémové strany se v něm ale odvrací od úsporných opatření.

Dolar od poloviny února díky vyhlídkám na růst úrokových sazeb v USA posílil vůči koši předních měn již o zhruba pět procent. Analytik Shaun Osborne ze společnosti Scotiabank nicméně považuje růst dolaru za dočasnou záležitost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK