Koruna dál oslabuje, euro je nejdražší od konce prosince

23.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Koruna je vůči euru nejslabší od konce loňského roku. Dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 25,85 Kč/EUR, zatímco ještě v úterý vpodvečer bylo euro o 12 haléřů levnější. Česká měna dnes ztrácela také vůči dolaru, a to o 24 haléřů na 22,09 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Koruna byla vůči euru slabší naposledy 27. prosince, kdy ale panovala snížená likvidita, takže se za tento kurz neobchodovalo. \"Reálně jsme takto slabou korunu viděli naposledy 13. října,\" uvedl ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Koruna dnes podle něj následovala další středoevropské měny, které také ztrácely.

Od poloviny dubna, kdy začaly středoevropské měny ztrácet, oslabila koruna vůči euru o necelá dvě procenta, upozornil hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Oslabování je podle jeho názoru pouze dočasné a koruně pomůže očekávané zvyšování sazeb Českou národní bankou (ČNB).

\"Z titulu současného vývoje koruny a zároveň nadále příznivého vývoje tuzemské ekonomiky tak čekáme, že ČNB zvýší sazby nejpozději na srpnovém jednání,\" myslí si Seidler. Vyloučit se podle něj nedá ale ani to, že by zvýšení mohlo přijít již v červnu.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,73 25,85 Kč/USD 21,85 22,09

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK