Euro: ŘSD podepsalo s firmou Eurovia smlouvu na část dálnice D35

24.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 24. května (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podepsalo smlouvu se společností Eurovia na stavbu části dálnice D35 mezi Časy a Ostrovem na Pardubicku,, uvedl web euro.cz. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nedávno zamítl stížnost vyřazených firem v soutěži na tuto část dálnice. Úsek dlouhý 14,7 kilometru postaví Eurovia za 3,23 miliardy korun.

Firma byla po otevírání obálek až třetí v pořadí. Lepší cenu, 2,97 miliardy, nabídla sdružení vedená M - Silnice a Astaldi s 3,065 miliardy korun. Kvůli formálním chybám ovšem ŘSD oba uchazeče vyškrtlo a jeho verdikt potvrdil antimonopolní úřad. Správci státních silnic sami počítali, že část dálnice bude stát 4,97 miliardy.

Stavba úseků na D35 patří k největším zakázkám, které letos ŘSD vypisuje, a je proto pod tlakem soutěžících firem. Na soutěž o právě podepsaný úsek si stále stěžují, konkrétně rozkladem k předsedovi ÚOHS, jejich kroky ovšem nebrání ŘSD v podpisu smlouvy.

Hraje se ještě o další úsek D35 mezi Opatovicemi a Časy. I této soutěže se Eurovia účastní, nejlevnější nabídku ale podalo italsko-turecké konsorcium Astaldi a IC Ictas Insaat Sanay ve Ticaret. Požadovalo 2,88 miliardy korun, což je asi 60 procent předpokládané ceny odhadnuté projektantem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však výsledky výběrového řízení na výstavbu 12,6 kilometru dálnice zrušil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK