Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,5 procenta

25.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v tomto týdnu oslabily. Index PX ubral 1,5 procenta na 1087,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se dařilo akciím Moneta Money Bank, největší propad zaznamenaly akcie bankovní skupiny Erste. Předchozí týden akcie nepatrně oslabily.

\"Trh se v uplynulém týdnu zaměřil na formující se vládu v Itálii, politickou nejistotu ve Španělsku, odstoupení od plánované schůzky mezi USA a KLDR a opětovné zchlazení na úrovni obchodních dohod mezi USA a Čínou. Vzniklá nervozita byla na trhu znát. Domácí burza neodolala prodejnímu tlaku na evropských trzích,\" popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Největší propad zaznamenaly akcie Erste Group, které přišly o 3,9 procenta na 936 Kč. Erste se nevyhnula prodejnímu tlaku v evropském finančním sektoru. Důvodem byla politická nejistota ve Španělsku a Itálii.

Naopak nejvíce rostla Moneta, která přidala 2,1 procenta na 77,3 Kč. Moneta oznámila další prodej nesplácených úvěrů, který jí jednorázově vylepší hospodaření za daný kvartál. Tím rovněž naplňuje již dříve oznámený plán ozdravení svého úvěrového portfolia.

Příští týden se investoři zaměří na další vyjednávání o italské vládě a na politické dění ve Španělsku. Politické riziko je znát především na evropských státních dluhopisech, což neprospívá akciím finančního sektoru. Ze zámoří se budou sledovat možné střípky o obchodní dohodě mezi USA a Čínou. \"Nadále zůstáváme velmi obezřetní vzhledem k tomu, že politická nejistota v Evropě nahrává prodejnímu tlaku především evropských aktiv v čele s finančním sektorem,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK