Ceny ropy dál tlačí dolů vyhlídky na růst těžby

29.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. května (ČTK) - Ceny ropy dnes zůstávají pod tlakem kvůli vyhlídkám na zvyšování těžby suroviny. Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SELČ vykazovala pokles o zhruba 0,1 procenta na 75,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela dokonce téměř dvě procenta na 66,56 dolaru za barel.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se předloni s Ruskem a několika dalšími těžařskými státy dohodla na omezení dodávek na trh o téměř 1,8 milionu barelů denně s cílem snížit nadměrné zásoby ropy a podpořit ceny suroviny. Podle zdrojů agentury Reuters však nyní Saúdská Arábie a Rusko jednají o zvýšení produkce ropy o zhruba milion barelů denně.

\"Rostoucí očekávání postupného odchodu od dohody o omezení těžby nadále tlačí ceny ropy dolů,\" uvedl jeden z analytiků společnosti Interfax Energy Global Gas Analytics. K poklesu cen ropy navíc přispívá pokračující růst těžby ve Spojených státech, které se k dohodě o omezení dodávek nepřipojily.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 75,20 75,30 New York - NYMEX WTI červenec 66,56 67,88

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK