Ekonomika v 1. čtvrtletí rostla pomaleji, než odhadovala ČNB

01.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Ekonomický růst ČR v prvním čtvrtletí byl v meziročním vyjádření o 0,5 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka. Ekonomika rostla pomaleji i v mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel odboru vnějších ekonomických vztahů ČNB Luboš Komárek. Hrubý domácí produkt podle dnešních údajů Českého statistického úřadu v letošním prvním čtvrtletí zpomalil meziroční růst na 4,4 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,4 procenta.

Nižší růst proti odhadům byl podle Komárka způsoben zejména silnějším záporným příspěvkem čistého vývozu a částečně i menší tvorbou zásob. O něco pomalejší růst vykázala také spotřeba domácností. Naopak fixní investice vykázaly ve srovnání s odhady ČNB výraznější příspěvek k růstu HDP. Vyšší růst byl i u vládní spotřeby.

\"V souhrnu lze konstatovat, že v prvním čtvrtletí letošního roku došlo ke zpomalení růstu ekonomické aktivity z loňských vysokých temp, což v o něco menším měřítku očekávala i stávající prognóza ČNB,\" uvedl Komárek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK