Čínská Ant Financial získala od investorů 14 miliard dolarů

08.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 8. června (ČTK) - Provozovatel největší internetové platební platformy v Číně, společnost Ant Financial Services Group, získal od zahraničních a domácích investorů 14 miliard dolarů (306,4 miliardy Kč). Podle analytiků je to nejvyšší částka, jakou se soukromé firmě podařilo získat v rámci takzvaného fundraisingu, uvedla agentura Reuters. Investice podle zdrojů ohodnocuje celou skupinu na 150 miliard USD, což je více, než činí tržní kapitalizace americké investiční banky Goldman Sachs.

Firma oznámila, že peníze získala v amerických dolarech a čínských jüanech. Částka v dolarech činila více než deset miliard USD. Mezi investory je singapurský státní investiční fond GIC a státní investiční společnost Temasek Holding, dále americké investiční firmy Warburg Pincus, Silver Lake a General Atlantic, malajsijský fond SWF Khazanah Nasional či kanadský penzijní fond.

Ant Financial chce peníze použít na urychlení globalizačních plánů své platební platformy Alipay a na investice do rozvoje finanční technologie. Kromě platebních služeb také nabízí spotřebitelské finanční produkty, jako jsou úvěry, mikropůjčky a správu majetku bohatých osob.

Ant Financial se oddělila od čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding před jeho primární nabídkou v roce 2014. Získaná investice je velkou podporou pro firmu před její očekávanou primární nabídkou akcií v Hongkongu a Číně, která by se mohla uskutečnit v příštím roce. Firma ale zatím veřejně neoznámila načasování primární nabídky a ani si nevybrala, na které burze se s jejími akciemi bude obchodovat.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK