Britský zpracovatelský průmysl klesl nejvíce za pět let

11.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. června (ČTK) - Produkce britského zpracovatelského sektoru se v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem snížila o 1,4 procenta, což byl nejvyšší propad od roku 2012. Přispěla k tomu slabší poptávka doma i v zahraničí. Deficit zahraničního obchodu se zbožím pak byl nejvyšší od září 2016 kvůli propadu vývozu letadel, léků a strojů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad. Zprávy zvyšují obavy, že oslabení britské ekonomiky zaznamenané na počátku letošního roku přetrvává.

Pokles produkce zpracovatelského sektoru přišel po březnovém snížení o 0,1 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters čekali naopak růst zpracovatelského sektoru o 0,3 procenta. Meziročně výroba stoupla o 1,4 procenta po zvýšení o 2,9 procenta v předchozím měsíci. Analytici odhadovali, že produkce zpracovatelského sektoru zrychlí růst na 3,1 procenta.

Průmyslová výroba pak meziměsíčně klesla o 0,8 procenta po růstu o 0,1 procenta v březnu. Meziročně byla produkce průmyslu vyšší o 1,8 procenta, tempo však zpomalilo z 2,9 procenta v březnu. Oba údaje zaostaly za očekáváním analytiků, kteří počítali s meziměsíčním růstem výroby o 0,2 procenta a meziročním zpomalením jen na 2,7 procenta.

Schodek bilance obchodu se zbožím se zvýšil na 14,04 miliardy liber (409,3 miliardy Kč) z 12 miliard liber v březnu. Hodnota vývozu se meziměsíčně snížila o 5,9 procenta a dovoz se mírně zvýšil o 0,8 procenta.

Údaje příliš nepodporují názor zástupce guvernéra centrální banky Bank of England Dava Ramsdena, který minulý týden uvedl, že dosavadní údaje naznačují, že slabý ekonomický začátek letošního roku bude pouze dočasný. Banka v květnu uvedla, že nehodlá zvyšovat úrokové sazby, dokud neuvidí důkazy, že ekonomika má silnější základy, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK