Ropa kvůli stávce v Norsku zdražuje, Brent je skoro za 79 USD

10.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. července (ČTK) - Ropa dnes na světových trzích zdražuje, k růstu její ceny přispívá nejnověji stávka v Norsku. Vliv mají stále i potíže s dodávkami z některých zemí, hlavně z Libye. Tam těžba ropy klesla na 527.000 barelů denně, zatímco ještě v únoru dosahovala 1,28 milionu barelů denně.

Severomořská ropa Brent krátce před 17:30 SELČ přidávala zhruba 0,8 procenta na 78,70 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pak měla ve stejnou dobu k dobru 0,3 procenta na 74,05 USD za barel.

Libyjská státní ropná společnost podle agentury Reuters uvedla, že těžba v této severoafrické zemi za poslední měsíce klesla o více než polovinu. Norsko zase muselo přerušit provoz na jednom ze svých ropných polí kvůli stávce stovek zaměstnanců.

Vedle toho se v důsledku nedostatku investic dál propadá těžba ropy ve Venezuele, zatímco vývoz z Íránu, který je pátým největším producentem ropy na světě, těžba slábne kvůli sankcím Spojených států. Jejich cílem je, aby se export íránské ropy do listopadu snížil na nulu.

Ropa ale později část zisků odevzdala, když se objevily zprávy, že Spojené státy by mohly zmírnit některé sankce namířené proti těžbě ropy v Íránu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 78,70 78,07 New York - NYMEX WTI srpen 74,05 73,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK