EK by mohla oznámit rozhodnutí ohledně pokuty pro Google

18.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. července (ČTK) - Evropská komise by dnes mohla oznámit své rozhodnutí ohledně rekordní pokuty pro americkou internetovou společnost Google za zneužívání dominantního postavení jejího operačního systému Android pro mobilní zařízení. Rozhodnutí mělo být oznámeno již minulý týden, avšak EK ho odsunula kvůli návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa na summitu Severoatlantické aliance (NATO) v Bruselu.

Google, který je divizí společnosti Alphabet, dostal od EK za zneužití dominantního postavení na trhu již koncem loňského června pokutu 2,42 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč). Tato pokuta se týkala obvinění z dubna 2015, podle kterého Google ve výsledcích internetového vyhledávání systematicky zvýhodňoval vlastní produkt umožňující srovnávání nákupních nabídek.

Komise předloni v dubnu dospěla k předběžnému závěru, že Google v souvislosti s operačním systémem Android porušuje evropská antimonopolní pravidla. Google podle komise zavedl pro výrobce zařízení se systémem Android nezákonné podmínky, čímž poškodil hospodářskou soutěž a omezil spotřebitelům možnost výběru.

Výše pokuty zatím není jasná, ale podle informovaných zdrojů vzhledem k rozsahu vyšetřování překoná loňskou červnovou pokutu. EK může vyměřit pokutu ve výši až deseti procent ročních tržeb podniku, což v tomto případě představuje zhruba 11 miliard dolarů (244 miliard Kč).

Pokuta pro Google se očekává v době obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a EU, který se rozhořel kvůli zavedení amerických cel na dovoz ocele a hliníku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK