Unipetrol dnes ráno zveřejní výsledky za druhé čtvrtletí

20.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol dnes před začátkem obchodování na pražské burze zveřejní své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. Analytici očekávají, že čistý zisk firmy meziročně výrazně klesl z loňských 3,57 miliardy korun na 56 milionů korun. Tržby se snížily zhruba o pětinu na 25 miliard korun.

Hlavním důvodem je podle nich zaúčtované pojistné plnění 3,1 miliardy korun za havárie v Kralupech a Litvínově ve stejném období loňského roku. Negativní vliv by měla mít také plánovaná generální odstávka výrobního závodu v Kralupech, která trvala do 16. května.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen. Ta letos oznámila, že uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent.

V květnu PKN Orlen avizoval, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 Kč, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy. Podle analytiků tak výsledky nebudou mít na cenu akcií významný vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK