Jaké stavební spoření vybrat pro děti a studenty?

01.08.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Chcete svým dětem začít spořit nějaké peníze do dospělosti? Zkuste stavební spoření. Má zajímavý úrok a mnoho dalších výhod.

Pokud se dětem rozhodnete odkládat nějaké finanční prostředky a nechcete riskovat, že o ně přijdete např. nejrůznějšími investicemi, stavební spoření je jasnou volbou. A jestliže jej navíc zařizujete pro ty nejmladší, očekávejte výhodnější smluvní podmínky a některé osvobozené poplatky.

Proč si vybrat právě stavebko?

  • Stavební spoření je pravděpodobně nejoblíbenějším druhem konvenčního spoření v ČR. A tento fakt má hned několik výhod. Tou první je úrok, se kterým se lze běžně vyšplhat až přes 3 % ročně. Pro srovnání – nejvyšší úrok u spořicího účtu nabízí Air Bank, a to 1 % a ještě navíc pouze v případě, že 5x měsíčně zaplatíte debetního kartou od běžného konta. Jinak bude váš úrok 0 % p.a.
  • Dalším plusem pro SP je určitě státní podpora, čili každý rok 2000 Kč navíc na váš účet od státu, ale pouze v případě, že zůstatek bude alespoň 20 000 Kč. To klasické spořáky ani terminované vklady nenabízejí.
  • A poslední výhoda: pokud si hodláte brát úvěr ze stavebního spoření, můžete si z něj nechat úroky odečíst z daní, čímž si v březnovém přiznání snížíte daňový základ až o 24 000 Kč za rok. Jedná se totiž o tzv. nezdanitelnou položku, díky které můžete obdržet daňový přeplatek. Podobně můžete učinit i v případě úroků na hypotéce anebo pokud máte životní pojištění, penzijní připojištění anebo doplňkové penzijní spoření.

Stavební spoření pro děti a mladé 2018 – slevy, akce

zdroj: Shutterstock

Co ještě potřebujete vědět?

Stavební spoření je nejčastěji sjednáváno na 6 let, a to především proto, že je na tuto dobu vázáná i již zmíněná státní podpora. Jeho nevýhodou je pak to, že po celou dobu nemůžete se spořícími se penězi disponovat, jak je vám libo, resp. nemáte k nim přístup. Ten získáte pouze tehdy, pokud předčasně zrušíte smlouvu. Jedná se ale opravdu o nevýhodné řešení, neboť zaplatíte pokutu, která se obvykle rovná 0,5 – 1 % z cílové částky a k tomu navíc stavební spořitelna odešle všechnu získanou státní podporu zpět ministerstvu financí. Ve finále tedy předčasným ukončením přijdete o peníze od státu a ještě si za to budete muset zaplatit. Pokud ale spoříte převážně dětem, přepokládáme, že na peníze tak či tak nemáte v plánu sahat.

Jednotlivé stavební spořitelny navíc nyní vylepšují své podmínky, aby držely krok jak s konkurencí ve vlastním segmentu, tak i s hypotékami. Momentálně je na trhu možné uzavřít stavební spoření s čistou úrokovou sazbou (po započítání státní podpory) v rozmezí 2,35 procenta až 3,52 procenta pro dospělé a 3,69 procenta pro děti. Tato čísla platí při pravidelné úložce 1700 Kč měsíčně a trvání spoření po dobu šesti let. Spořicí smlouvy pro děti nebo mladé stavební spořitelny zvýhodňují, protože je u nich předpoklad pravidelného spoření a nárůstu vkladů nejpravděpodobnější.

Stavební spoření pro děti 2018

Výhodnost těchto produktů pro děti a mladistvé netkví jen v lepším čistém úroku, ale často i ve sníženém či nulovém poplatku za uzavření smlouvy, který u dospělých nejčastěji činí zhruba 1 % z cílové částky. Pokud si tedy dospělá osoba zvolí 300 000 Kč jako cílovou částku, zaplatí 3000 Kč za uzavření smlouvy.

Dobré je navíc zmínit, že finanční úlevy na dětských produktech tohoto typu se také často skrývají v menších poplatcích za vedení účtu. Průměrná roční cena za SP je pak 300 – 400 Kč.

Co tedy přesně mohou spořitelny nabídnout dětem?

Spořitelna

Věk dítěte

Výnos

Cena za uzavření

ČMSS (Liška)

Do 6 let

 Až 3, 41 %

Zdarma do 200 000 Kč

MPSS Mopísek

Do 10 let

Až 3,76 %

Zdarma do 150 000 Kč

MPSS Mopy Junior

Od 11 do 21 let

Až 3,76 %

0,5 % do 150 000 Kč

RSTS JUNIOE S 181

Do 25 let

Až 4,06 %

1 % z cílové částky

Wüstenrot Kamarád

Do 24 let

Až 4,5 %

Zdarma do 150 000 Kč

Wüstenrot Kamarád+

Do 24 let

Až 4,5 %

Zdarma do 300 000 Kč


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ