Zisk automobilky Hyundai klesl ve čtvrtletí o 14 procent

26.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 26. července (ČTK) - Čistý zisk automobilky Hyundai se ve druhém čtvrtletí snížil meziročně o 14 procent na 701 miliardy wonů (13,7 miliardy Kč) a výrazně tak zaostal za očekáváním. Důvodem jsou především špatné výsledky na klíčových trzích firmy: v Číně a ve Spojených státech.

Zisk byl značně slabší, než předpovídali analytici, ti jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na zhruba 972 miliard wonů. Společnost dnes ohlásila rovněž pokles provozního zisku o 29 procent na 951 bilionů wonů, tržby jí stouply o dvě procenta na 24,7 bilionu wonů.

Vzhledem k současné situaci ve světě, kdy USA hrozí zavedením cel na dovoz automobilů, nejsou vyhlídky firmy příznivé. V USA jí má pomoci oživit prodeje nedávné uvedení SUV Santa Fe na trh, v Číně uvedla na trh čínskou verzi malého SUV Kona.

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou firmou Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Automobilka vyrábí i v České republice, v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK