Provozní zisk výrobce letadel Airbus se ve čtvrtletí zdvojnásobil

26.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 26. července (ČTK) - Provozní zisk výrobce letecké techniky Airbus Group bez mimořádných položek se ve druhém čtvrtletí zdvojnásobil na 1,148 miliardy eur (29,4 miliardy Kč). Hospodaření podpořilo zrychlení dodávek letounů A320neo po předchozím zpoždění ve výrobě motorů a zlepšení výkonu programu letounu A350. Firma současně v dnešním prohlášení potvrdila své finanční cíle na letošní rok.

Příjmy stouply o osm procent na 14,851 miliardy eur, i když Airbus upozornil, že stále hrozí, že se mu nepodaří splnit celoroční plán dodávek letounu A320neo. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru provozní zisk 1,011 miliardy eur při příjmech 14,551 miliardy eur.

Lepší výkon vykazuje i výroba letounů na dálkové trasy A350. Generální ředitel Tom Endres dodal, že firma je zatím na dobré cestě k splnění svého cíle, který počítá s tím, že výroba A350 dosáhne do konce roku deset měsíčně. Také náklady na jeho výrobu se snižují.

Čistý zisk se však snížil o 69 procent na 213 milionů eur. Důvodem byl nepříznivý vývoj směnných kurzů a vyšší skutečná daňová sazba.

Americkému konkurentovi Boeing stoupl ve druhém čtvrtletí zisk o 25,7 procenta a příjmy o pět procent a výsledky překonaly odhady analytiků. Firma také zlepšila výhled na celý rok.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK