Jednání Junckera a Trumpa podle Maase předčilo očekávání

26.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 26. července (ČTK) - Středeční jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa a předsedy Evropské komise Jean-Claudea Junckera o obchodování mezi Spojenými státy a Evropskou unií předčilo všechna očekávání. Dnes to při návštěvě Soulu prohlásil německý ministr zahraničí Heiko Maas, podle kterého EU získala čas. Maas také řekl, že s ohledem na středeční debatu Junckera a Trumpa nyní více věří v možnost uzavřít konečnou dohodu.

\"Není to výsledek, který chceme, ale pozitivní výsledek celé diskuze mezi Evropskou unií a Spojenými státy o volném obchodu nebo o protekcionismu se stal pravděpodobnější než dříve,\" komentoval Maas jednání mezi Washingtonem a Bruselem o budoucnosti vzájemného obchodování.

Maas také prohlásil, že ve středu se ukázalo, že když je Evropa jednotná a nenechá se rozdělit, pak má její slovo váhu. \"Řekl jsem, že odpověď na America First (Amerika na prvním místě, Trumpovo heslo) může být jen Europe United (Jednotná Evropa). A schůzka (Trumpa a Junckera) to dokázala,\" dodal.

Americký prezident a předseda Evropské komise se v Bílém domě dohodli na tom, že budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží s výjimkou automobilů. Evropská unie také začne ze Spojených států dovážet více amerického zkapalněného plynu. Během nadcházejících jednání se navíc nebudou zavádět žádná nová cla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK