Automobilce Daimler klesl čtvrtletní zisk o 30 procent

26.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 26. července (ČTK) - Provozní zisk německého automobilového koncernu Daimler se ve druhém čtvrtletí prudce snížil především kvůli nižším příjmům z prodeje osobních automobilů Mercedes-Benz. Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) meziročně klesl o 30 procent na 2,64 miliardy eur (67,78 miliardy Kč). Oznámila to dnes společnost. Předpokládá také, že kvůli obchodním sporům Spojených států a Číny její letošní hospodaření vykáže horší výsledky než v roce 2017.

Zisk EBIT tak výrazně zaostal za 2,72 miliardy eur očekávaných analytiky Evercore ISI. Čistý zisk automobilky se snížil na 1,8 miliardy eur z 2,5 miliardy před rokem. Celkové příjmy ve výši 40,8 miliardy eur byly těsně pod loňskými 41,2 miliardy, přestože prodeje vzrostly o jedno procento na 833.000 vozů. Daimler upozorňuje, že důvodem je z části vývoj devizových kurzů, při konstantním měnovém kurzu byly příjmy o dvě procenta vyšší.

Marže u luxusních automobilů Mercedes-Benz v kvartálu meziročně klesla z deseti na 8,4 procenta. Prodeje těchto automobilů se snížily o jedno procento, přičemž automobilka se obává, že na odbyt bude mít negativní dopad přechod na nový systém testování emisí WLTP. Navzdory tomu by se prodeje letos měly udržet na loňské úrovni díky odbytu na čínském trhu. Tržby z prodeje vozů Mercedes-Benz se ve čtvrtletí meziročně snížily o čtyři procenta na 22,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK