MasterCard zvýšil zisk o 33 procent, vyšší má ale i náklady

26.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. července (ČTK) - Americký vydavatel platebních karet MasterCard ve druhém čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 33 procent na 1,57 miliardy dolarů (34,5 miliardy Kč). Firma dnes uvedla, že k tomu přispěl růst ekonomiky a nižší daně, díky čemuž byli spotřebitelé ochotni více utrácet. Vyšší ale byly i náklady a podnik zvýšil i jejich celoroční odhad. Akcie MasterCard v reakci na to zamířily dolů.

Tržby se zvýšily o 20 procent na 3,7 miliardy USD (81,4 miliardy Kč). Druhý největší vydavatel kreditních karet na světě po společnosti Visa tak překonal očekávání analytiků.

Společnost významně těžila kromě poplatků za platby svými kartami i z daňové reformy vlády prezidenta Donalda Trumpa. Efektivní daňová sazba se meziročně snížila na 18 procent z předchozích 28 procent.

Provozní náklady ale meziročně vzrostly o 23,5 procenta na 1,73 miliardy USD, protože firma pokračuje v investicích do účinnějšího zabezpečení a digitálních produktů. MasterCard zvýšil také celoroční odhad nákladů, na což zareagovaly akcie firmy poklesem až o tři procenta. Později část ztrát smazaly, stále však odepisovaly přes dvě procenta.

Solidní výsledky oznámil už ve středu hlavní rival MasterCardu, další americký vydavatel platebních karet Visa. Zisk ve druhém kvartálu zvýšil o 13 procent na 2,3 miliardy dolarů, zatímco tržby vzrostly o 15 procent na 5,2 miliardy dolarů. Třetí ze skupiny největších vydavatelů platebních karet na světě, společnost American Express, zaznamenala v období od dubna do června zisk 1,6 miliardy dolarů, což byl nárůst o 21 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK