Kdy nemusíte platit pokutu za jízdu bez dálniční známky?

08.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Za jízdu bez dálniční známky vás čeká mastná pokuta. Tak to opravdu je. Zároveň ale lze najít hned několik případů, kdy se sankcím za jízdu bez dálniční známky můžete vyhnout. Patříte mezi ně anebo budete muset vytáhnout několik tisíc rovnou na místě? 

O tom, kolik stojí dálniční známky v Evropě, jsme již psali v jednom z našich předchozích článku. Dnes se společně podíváme na to, kolik zaplatíme policii nebo celní správně, pokud ji nebudeme mít.

Jízda na dálnici v Česku

Jízda po dálnici v České republice není zadarmo. Platí zde časové zpoplatněný systém. Ten je povinný pro všechna motorová vozidla do 3,5 tuny, která mají minimálně 4 kola. Výjimku tedy tvoří především motorky.

Všichni řidiči, jejichž automobily spadají pod zmíněnou definici, si tedy musí dálniční známku zakoupit, nalepit na přední sklo a druhý díl si schovat. Na to pozor – policie chce v některých případech druhý kus skutečně zkontrolovat.

Pokuta za jízdu bez dálniční známky v ČR a zahraničí

Zdroj: Shutterstock

Dálniční známku poté můžete zakoupit na benzínových pumpách, pobočkách České pošty, pobočkách Cash Point a v některých provozovnách ABA.

Ceny českých dálničních známek pro rok 2018

Délka platnosti

Vozidla do 3,5 tuny

10 dnů

310,00 Kč

1 měsíc

440,00 Kč

1 rok

1 500,00 Kč

Pro vozidla nad 3,5 tuny poté dálniční známky neplatí. Podléhají mýtnému. 

Zdroj: dalnicní-znamky.com

Sankce za neodstranění neplatné známky

Platnost známek začíná vždy v lednu a končí v tom samém měsíci následující rok. Důležité je vědět, že postih v podobě pokuty můžete obdržet i v případě, pokud „prošlou“ známku neodstraníte z čelního skla. Na místě po vás může policie vyžadovat až 5000 Kč. Ve správním řízení až 100 000 Kč.

Zajímavé je, že takové sankce hrozí pouze v případě, pokud jezdíte s neplatnou českou dálniční známkou. Jízdu s neplatnou zahraniční zákon již nijak blíže nedefinuje. V takovém případě vám tedy pokuta nehrozí. Problémy ale mohou nastat, pokud známka brání řidiči ve výhledu. Zde se může pokuta vyšplhat až na 2000 Kč na místě.

Pokuta za jízdu bez dálniční známky

Za jízdu po dálnici bez dálniční známky platí pro všechna vozidla, která podléhají časově zpoplatněnému systému, sazba až 5000 Kč v blokovém řízení. Ve správním poté opět až 100 000 Kč.

Česko je v této oblasti v rámci EU rekordmanem. A jak si vedou ostatní státy?

Země

Výše pokuty

Bulharsko

300 GBN

Maďarsko

až 14 875 HUF

Německo

nic*

Polsko

Nejvyšší možná částka za daný úsek**

Rakousko

120 EUR na místě, jinak až 300 EUR

Rumunsko

4 500 LEI

Slovensko

150 EUR***

Slovinsko

Až 800 EUR

Švýcarsko

200 CHF + cena za dálniční známku

*V Německu nejsou placené dálnice pro osobní automobily. Ovšem poplatky by se měly začít zavádět od roku 2019.

**V Polsku nemají dálniční známky, platí se mýtné. Řidič si bere při vjezdu na daný úsek lísteček. Pokud jej ztratí, bude muset uhradit nejvyšší možnou sazbu za daný úsek.

***Jestliže vás vyfotili při jízdě bez dálniční známky, máte pro vás tip, jak se pokutě vyhnout. Pokud si za známku ještě tentýž den zaplatíte, sankci platit nemusíte.

Kdy je jízda po dálnici zdarma?

V Česku existuje hned několik situací, kdy vám bude za jízdu po dálnici bez známky odpuštěno. O těchto případech pak hovoří zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, přesněji pak § 20. Pokutu nedostanete, jestliže:

  • přepravujete nezaopatřené dítě, které je léčeno se zhoubným nádorem.
  • přepravujete zdravotně postiženou osobu s průkazem ZTP (kromě praktické nebo úplné hluchoty) nebo ZTP/P. Ale jen v případě, že majitelem vozidla je postižená osoba nebo osoba jí blízká.
  • vaše vozidlo slouží pro převoz zdravotně postižených osob. Ale jen za předpokladu, že jste i zároveň provozovatelem speciálního domova pro tyto osoby.
  • jste vedeni v registru silničních vozidel členů diplomatické mise.
  • vaše vozidlo patří mezi vozidla složek záchranného systému.
  • jste správce zpoplatněné pozemní komunikace.
  • A další.

Čtěte také:


Víte, ve které evropské zemi mají placené dálnice a kde je mají zadarmo?

Otestujte si, kdy potřebujete a kdy nepotřebujete dálniční známku, až pojedete na dovolenou.

Kolik stojí česká dálniční známka na rok?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Spotřebitel