Výbor pro rozpočtové prognózy vidí predikci MF jako realistickou

09.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Výbor pro rozpočtové prognózy posoudil na svém prvním zasedání červencovou makroekonomickou predikci ministerstva financí jako realistickou. ČTK to dnes sdělil mluvčí rady Janis Aliapulios. Ministerstvo financí v prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta a příští rok na 3,1 procenta. I tak by ale měla přetrvávat příznivá ekonomická situace, uvedlo ministerstvo koncem července.

Ve stanovisku, pro jehož přijetí hlasovalo osm z devíti přítomných členů, výbor konstatoval, že existuje řada rizik na globální úrovni, která mohou vést k horšímu než očekávanému makroekonomickému vývoji. Tato rizika však podle něj není možné kvantifikovat.

Podle předsedy výboru Pavla Sobíška byla jeho úloha na prvním zasedání výboru zjednodušena tím, že vývoj základních makroekonomických ukazatelů hodnotí většina členů velmi podobně. \"Velká shoda názorů ale panuje také ohledně jednosměrnosti rizik prognózy směrem dolů, což nabádá ke zvýšené opatrnosti při aplikaci této prognózy pro tvorbu rozpočtů,\" uvedl Sobíšek.

Úkolem Výboru pro rozpočtové prognózy je posuzovat makroekonomické a rozpočtové prognózy ministerstva financí. Jde o prognózy, které při sestavování svého rozpočtu a střednědobých rozpočtových výhledů použije nejen stát, ale také státní příspěvkové organizace, státní fondy, veřejné vysoké školy, zdravotní pojišťovny a další veřejné instituce. Výsledek posouzení je MF podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti povinno zohlednit při svých prognózách.

Výbor pro rozpočtové prognózy je desetičlenný a zasedají v něm přední čeští ekonomové ze soukromé, veřejné i akademické sféry jmenovaní vládou na návrh Národní rozpočtové rady. Předsedou výboru byl v dubnu 2018 jmenován Sobíšek, místopředsedou výboru je hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK