Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o 1,7 procenta

10.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, když index PX klesl o 1,7 procenta na 1073,4 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Nejvíce se dařilo akciím výrobce nápojů Kofola, naopak největší propad zaznamenaly akcie mediální skupiny CME. Předchozí týden akcie nepatrně posílily.

\"V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na dění kolem obchodní politiky USA s Čínou a na možné sankce USA na Rusko. Dalším sledovaným krokem bylo zvýšení amerických cel pro některé produkty vyvážené do Turecka. V případech Ruska a Turecka se poslední kroky USA projevily výrazným oslabením tamních měn. Americké indexy přesto zůstávají v klidu a jsou podporovány velmi dobrou výsledkovou sezonou. Domácí index následoval evropské akciové trhy a reagoval negativně na uvedené dění,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenaly akcie CME, které přišly o 7,2 procenta na 80,0 Kč. Firma byla bez kurzotvorných informací. Nízká likvidita a slabší výsledky zveřejněné v předešlých týdnech tlačí na cenu i přes to, že výsledky byly slabší spíše kvůli zkreslenému očekávání, které nezapočítalo poslední komentáře managementu.

Naopak nejvíce rostly akcie Kofoly, které přidaly 2,1 procenta na 297 Kč. U společnosti se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Kofola zveřejní v pondělí výsledky za druhá kvartál a někteří investoři se na to již mohou připravovat.

I pro příští týden se bude sledovat mezinárodní politika a především další kroky USA, Číny, Ruska nebo Turecka. Tento faktor bude nadále přinášet nervozitu a nejistotu do finančního světa, především do Evropy a Asie. Možné kroky USA proti Rusku ohrožují investiční aktivitu evropských firem (bank) v této zemi. \"I nadále jsme spíše opatrní pro evropská aktiva,\" upozornil Vaníček.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK