Ceny ropy rostou, Brent se drží nad hranicí 72 dolarů za barel

20.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes rostou především kvůli obavám z očekávaného snížení íránských dodávek způsobeného americkými sankcemi. Severomořská ropa Brent zastavila třítýdenní pokles a drží se nad hranicí 72 dolarů za barel.

Kolem 16:45 SELČ cena Brentu stoupla o 1,2 procenta na 72,74 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidala 0,6 procenta na 66,29 USD za barel, přičemž za sebou má dokonce sedmitýdenní propad.

Na cenách ropy závislých na ekonomickém růstu by se podle analytiků nicméně mohl dál negativně projevovat americko-čínský obchodní spor, který je tlačil dolů v uplynulých týdnech. Rozhovory mezi dvěma největšími světovými ekonomikami mají začít ve středu.

Na cenách všech surovin se rovněž negativně odrážejí obavy ze slabosti měn rozvíjejících se ekonomik v souvislosti s krizí tureckého hospodářství, zdůrazňují analytici.

Současný růst ceny ropy podporují americké ekonomické sankce proti Íránu, které se mají od listopadu zaměřit i na ropný sektor tohoto třetího největšího producenta v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 72,74 71,83 New York - NYMEX WTI září 66,29 65,91

vjn mik

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK